biznis
0

Nagrada "Ljekoviti bosanski cvijet" "Herbi Eku" za nanu

FENA
"Herba Eko" - poljoprivredni proizvođač Njemčević, za biljku nana u kategoriji "Ljekovito bilje" osvojio je prvo mjesto i nagradu "Ljekoviti bosanski cvijet" 6. međunarodnog festivala čaja i ljekovitog bilja Tea-fest Sarajevo 2008.

Drugo mjesto je pripalo Organskoj proizvodnji Herceg - za neven, a treće mjesto "Eko farmi" Duboštica - za majčinu dušicu, saopćio je stručni ocjenjivački žiri ovog festivala.

U kategoriji "Čajni pripravci" prvi je "Terraprim" p.o. Kakanj -za čaj borovnica s divljom jabukom. Na drugom mjestu je "Narodna apoteka Sarajevo" - za čaj za holesterol, dok je na trećem mjestu "Biljna apoteka Matija" d.o.o Mostar - za čaj za jačanje organizma, mješavina najboljeg hercegovačkog bilja.

Najbolje pripravke na bazi ljekovitog bilja ima "Cydonia" d.o.o Gračanica - s arnika gelom. Slijedi je "Organska proizvodnja Herceg" - s kremom od nevena, a na trećem mjestu je Marčela Barišić, "NaturFarm" Kreševo.

U kategoriji "Pčelinji proizvodi i preparati" najbolji je "Tim Med", Fatima Gerzić - za med od lipe. Na drugom mjestu je "Bimed" Bijeljina - za med, mliječ i polen, a na trećem mjestu je Damir Omanović - za med od cikle.

Dodijeljene su i posebne nagrade.

Nagradu "Sadik Sadiković” za očuvanje tradicije u korištenju ljekovitog bilja dobio je Safet Rajkić iz Sarajeva; nagradu "Novi bh. proizvod" dobio je Rifet Hrnjica iz Bihaća - za biljni preparat od brusnice, a nagradu "Aktivan pristup očuvanju životne sredine" dobio je "Eko Centar Pčelica" Doboj.

Biljka godine je neven.

Žiri je svim učesnicima takmičenja dodijelio posebno priznanje za izuzetan kvalitet

Predsjednica Ocjenjivačkog žirija 6. međunarodnog festivala čaja i ljekovitog bilja "Tea-fest" Sarajevo 2008. je dr. Mirha Džikić s Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Članice su još mr. Bedrija Alić s Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i dr. Rankica Bahtijarević.

U pregledu izloženih uzoraka učestvovala je i veterinarska inspektorica dr. vet. Lejla Hujić.

Nagrade se dodjeljuju na temelju ocjene kvaliteta organoleptičkih osobina i rezultata hemijskih analiza koje su urađene u laboratoriji Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo, JU Veterinarski zavod Bihać, Veterinarski zavod Mostar, Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, KJP Veterinarska stanica Sarajevo, Veterinarski institut Dr. Vaso Butozan, u skladu s odredbama Pravilnika o kategorijama i parametrima za nagrađivanje prijavljenih proizvoda na 6. međunarodnom festivalu čaja i ljekovitog bilja.