Financial Times
0

'Nagli interes za finansije Michaela Jacksona'

FENA
Dnevnik Financial Times piše u srijedu da je nagli porast zanimanja za muziku i lik Michaela Jacksona primorao ljude bliske pokojnoj pop zvijezdi da preispitaju ocjenu kako je on iza sebe ostavio samo dugove.

U 24 sata nakon Jacksonove smrti web stranica Amazon.com prodala je isto onoliko albuma koliko u proteklih jedanaest godina, a HMV je objavio da je za osamdesetostruko povećanje prodaje njegove muzike.

Ovakav porast potražnje, piše dalje u Financial Timesu, veći je od onoga zabilježenog nakon smrti Elvisa Presleyja i Johna Lenona.

Jackson je umro s navodnim dugovima od 400-500 miliona dolara, ali stručnjaci kažu da je vrijednost druge njegove imovine također porasla nakon njegove smrti.

Oni međutim upozoravaju da će mjera u kojoj će profitirati Jacksonovi nasljednici uveliko zavisiti od odluka koje u narednim sedmicama donesu njegova porodica i poslovni partneri.

List navodi primjer nasljednika Elvisa Presleyja, koji su za javnost otvorili njegovu kuću, Graceland, i uveli strogu kontrolu upotrebe njegovog imidža, što im donosi više od šesnaest miliona dolara godišnje, piše Financial Times.