Naftni sektor bi mogao biti jedan od nosilaca izvoza BiH

F
FENA
26.11.2009. u 11:47
0
3
Naftni sektor bi mogao biti jedan od nosilaca izvoza BiH
0
Naftni sektor bi mogao biti jedan od nosilaca izvoza BiH
"Nastavi li se povećanje kapaciteta proizvodnje goriva najviših standarda kvaliteta u Rafineriji nafte Bosanski Brod i planirani rast proizvodnje u Rafineriji ulja Modriča, naftni sektor će biti jedan od nosilaca našeg izvoza i suštinski promijeniti strukturu ovog tržišta, vanjskotrgovinski i učešćem na domaćem tržištu", izjavio je Feni projekt menadžer Sektora za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran.
On smatra da je prilično izvjestan daljnji rast izvoza naftnih derivata u narednoj godini što bi imalo pozitivan utjecaj na dugoročno smanjivanje deficita.

Slika u trgovini naftom i naftnim derivatima je dugoročno najperspektivnija od svih ostalih razloga smanjenja uvoza i deficita s obzirom na to da je uvoz derivata smanjen za trećinu, a izvoz, koji je nekada bio apstrakcija, sad je stvaran potencijal koji imamo i koji već ostvarujemo s perspektivom daljnjeg rasta.

"Električna energija će se također izvoziti, međutim, očekivane su niže cijene u idućoj godini, pa samim tim i smanjenje vrijednosti ovoga izvoza", kazao je Gavran.

Pozitivni su pokazatelji o suficitu u trgovini električnom energijom, iako je negativno to što domaća privreda ne može apsorbovati proizvodnju energije, što znači da radi s dijelom mogućeg kapaciteta. Gavran je dodao da će u idućoj godini osim pada cijena na svjetskom tržištu negativan utjecaj imati i očekivani remont nekih proizvodnih kapaciteta i manja proizvodnja, pa tako ukupno u pogledu električne energije ovako dobre rezultate vjerovatno nećemo ponoviti.

"Ključno je ipak pitanje cijena električne energije i ukupni uslovi snabdijevanja domaćih kompanija, jer od toga puno više ovisi tempo našeg izlaska iz recesije i dalji ekonomski razvoj nego od izvoza i suficita. Ovako mi i dalje gubimo jer u cijenama brojnih uvoznih proizvoda ponovno 'uvozimo' i našu izvezenu električnu energiju koju su druge zemlje iskoristile za svoju proizvodnju", kazao je Gavran.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: