{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naftni sektor bi mogao biti jedan od nosilaca izvoza BiH

F
26.11.2009. u 11:47
0
3
Naftni sektor bi mogao biti jedan od nosilaca izvoza BiH
0
Naftni sektor bi mogao biti jedan od nosilaca izvoza BiH
"Nastavi li se povećanje kapaciteta proizvodnje goriva najviših standarda kvaliteta u Rafineriji nafte Bosanski Brod i planirani rast proizvodnje u Rafineriji ulja Modriča, naftni sektor će biti jedan od nosilaca našeg izvoza i suštinski promijeniti strukturu ovog tržišta, vanjskotrgovinski i učešćem na domaćem tržištu", izjavio je Feni projekt menadžer Sektora za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran.
On smatra da je prilično izvjestan daljnji rast izvoza naftnih derivata u narednoj godini što bi imalo pozitivan utjecaj na dugoročno smanjivanje deficita.

Slika u trgovini naftom i naftnim derivatima je dugoročno najperspektivnija od svih ostalih razloga smanjenja uvoza i deficita s obzirom na to da je uvoz derivata smanjen za trećinu, a izvoz, koji je nekada bio apstrakcija, sad je stvaran potencijal koji imamo i koji već ostvarujemo s perspektivom daljnjeg rasta.

"Električna energija će se također izvoziti, međutim, očekivane su niže cijene u idućoj godini, pa samim tim i smanjenje vrijednosti ovoga izvoza", kazao je Gavran.

Pozitivni su pokazatelji o suficitu u trgovini električnom energijom, iako je negativno to što domaća privreda ne može apsorbovati proizvodnju energije, što znači da radi s dijelom mogućeg kapaciteta. Gavran je dodao da će u idućoj godini osim pada cijena na svjetskom tržištu negativan utjecaj imati i očekivani remont nekih proizvodnih kapaciteta i manja proizvodnja, pa tako ukupno u pogledu električne energije ovako dobre rezultate vjerovatno nećemo ponoviti.

"Ključno je ipak pitanje cijena električne energije i ukupni uslovi snabdijevanja domaćih kompanija, jer od toga puno više ovisi tempo našeg izlaska iz recesije i dalji ekonomski razvoj nego od izvoza i suficita. Ovako mi i dalje gubimo jer u cijenama brojnih uvoznih proizvoda ponovno 'uvozimo' i našu izvezenu električnu energiju koju su druge zemlje iskoristile za svoju proizvodnju", kazao je Gavran.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: