|

Naftna industrija Srbije otvara prvu benzinsku pumpu u BiH

Naftna industrija Srbije otvara prvu benzinsku pumpu u BiH
0
S
SRNA
24.1.2013. u 08:11
75
komentara
0

dijeljenja
Naftna industrija Srbije otvara prvu benzinsku pumpu u BiH Foto: Arhiv
Naftna industrija Srbije (NIS) otvorit će danas u Laktašima prvu benzinsku stanicu u BiH.
Puštanju u rad prisustvovat će generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko i predstavnici Vlade Republike Srpske, saopšteno je iz NIS-a.

NIS je već kupio u BiH mrežu od 28 benzinskih pumpi od austrijske kompanije OMV, a posjeduje i benzinske stanice u Rumuniji i Bugarskoj.

Plan NIS-a je da do kraja ove godine ima najmanje 100 benzinskih pumpi u Bugarskoj, Rumuniji i BiH.

Najveću mrežu od 332 benzinske pumpe NIS ima u Srbiji, gdje je otvorio i prvu benzinsku stanicu pod premijum brendom "Gasprom".

NIS u Bugarskoj, osim pumpi, ima i skladište naftnih derivata, u Rumuniji se očekuje da će u ovoj godini početi da rade benzinske stanice kupljene prošle godine, a u planu je i početak izgradnje skladišta za potrebe NIS-a u Temišvaru.

Širenje mreže benzinskih stanica omogućit će NIS-u veću prodaju goriva "euro 5" kvaliteta iz Rafinerije Pančevo, čija je modernizacija završena krajem prošle godine.

Kompanija je i u oblasti istraživanja i proizvodnje počela širenje u regionu - u Rumuniji, Mađarskoj i BiH, a prema najavama rukovodstva, već u ovoj i 2014. godini se očekuju prvi rezultati u povećanju proizvodnje nafte i gasa iz tih koncesija.

Većinski vlasnik NIS-a je ruska kompanija "Gaspromnjeft", koja posjeduje 56 posto akcija te kompanije, oko 30 posto akcija je u vlasništvu Vlade Srbije, a ostatak pripada građanima, bivšim zaposlenima i drugim manjinskim akcionarima.
Prijavi grešku


Komentari (75)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...