biznis
0

Nafta skuplja zbog geopolitičkih tenzija i slabijeg dolara

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Nafta je danas na američkom i evropskom tržištu poskupila zbog porasta globalne geoplitičke napetosti i slabljenja kursa dolara, javljaju agencije. Američka laka nafta je na matičnoj berzi u New Yorku poskupjela za oktobarski termin isporuke 1,44 dolara ili 1,3 posto, na 117 dolara po barelu.

Istovremeno je evropska nafta tipa "brent" u Londonu jutros kotirala nezanatno manje nego u New Yorku i ugovorana je za 116,40 dolara po barelu.

Terminske cijene nafte opale su 21 posto od 11. jula, kada su dostigle apsolutni maksimum od 147,27 dolara za barel.

Osnovna energetska sirovina je sada, prema izvještaju agencije Bloomberg, jeftinija 68 posto nego prije 12 mjeseci.

Današnje poskupljenje nafte u stručnim krugovima se objašnjava prvenstveno naraslim geopolitičkim napetostima, pošto je ove sedmice saopćeno da će SAD realizirati svoj plan o razmještanju antiraketnog štita u Poljskoj.

Dolar je, inače, jučer oslabio prema euru na jednosedmični minimum, dok je u odnosu na japanski jen bio na najnižem nivou od sredine jula i to se, također, odrazilo na kretanje cijena nafte, navode tržišni eksperti na čije mišljenje se poziva agencija Bloomberg.

Rast cijena nafte na američkom tržištu nije spriječila ni vijest da su zalihe te sirovine u SAD uvećane tokom prošle sedmice za 9,39 miliona barela, na 305,9 miliona barela, što je najveći nivo od marta 2001. godine.