biznis
0

Nafta skočila iznad 69 dolara uoči sastanka OPEC-a

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene nafte na svjetskim tržištima u utorak su skočile iznad 69 dolara uoči sastanka ministara OPEC-a, za koji analitičari tvrde da neće uroditi promjenama važećih ograničenja proizvodnje.

Na američkom tržištu barelom sirove nafte za isporuke u oktobru trgovalo se po 69,20 dolara, što je 1,18 dolara više u odnosu na zaključnu cijenu u petak. U ponedjeljak su američka tržišta bila zatvorena zbog Praznika rada. Na tržištu u Londonu barel je poskupio 1,15 dolara i iznosio 67,68 dolara.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) sastat će se u srijedu u Beču, a većina analitičara očekuje da će OPEC, izvor preko trećine svjetske opskrbe naftom, zadržati službenu ciljanu cijenu od oko 70 dolara za barel.

"Dan uoči sastanka OPEC-a u Beču opći je stav da će važeća proizvodna politika ostati nepromijenjena", napisali su analitičari iz tvrtke JBC Energy Market u Beču.

"Daljnje smanjenje opskrbe moglo bi se očekivati kada bi OPEC imao vrlo pesimističan pogled na globalno gospodarstvo", tumače oni.

Iako su u ovoj godini već skočile za 50 posto, cijene nafte još su uvijek više nego prepolovljene u odnosu na razinu zabilježenu u julu prošle godine, što odgovara i potrošačima i proizvođačima, kazao je u utorak saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi.

"Veliko pitanje bit će poštivanje ciljeva. O tome će razgovarati i to isticati mnoge članice, u nadi da će ih ostale slijediti", kazao je delegat iz Perzijskog zaliva.

"Najvjerojatnije će rezultat biti zadržavanje razina i kvota nepromijenjenima", dodao je.

OPEC je odvojeno izvijestio da je referentna cijena barela košarice nafte tog kartela u ponedjeljak iznosila 66,15 dolara, pojeftinivši za 12 centa u odnosu na kraj prošle sedmice.