biznis
0

Nafta se oporavila zbog pada proizvodnje OPEC-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sirovom naftom se u petak na berzi u New Yorku trguje po cijeni ispod 43 dolara za barel, a pojeftinjenje na početku trgovanja je kasnije djelimično nadoknađeno, nakon što su podaci pokazali da je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) značajno smanjila proizvodnju te sirovine u januaru.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u martu je danas na njujorškoj robnoj berzi pala za 92 centa, na 42,75 dolara za barel, nakon što je u jednom trenutku dotakla dnevni minimum od 41,93 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu istovremeno pojeftinila za 59 centi na 44,80 dolara za barel, prenio je Reuters.

Nafta, koja je u petak na početku trgovanja prvo pojeftinila, kasnije se oporavila nakon što je izvještaj konsultantske firme "Petrologistix" pokazao da se OPEC drži obećanja da će smanjiti proizvodnju nafte.

Preliminarni podaci pokazuju da su članice OPEC-a, ne uključujući Irak, u januaru proizvele 1,55 miliona barela nafte manje u odnosu na prethodni mjesec, saopćio je "Petrologistix".

To se tumači kao odgovor na odluku kartela iz decembra za smanjenje kvote za 2,2 miliona barela na dan od 1. januara. Od septembra je u više navrata odlučeno da se kvota ukupno smanji za 4,2 miliona barela na dan, što je jednako pet posto dnevne svjetske tražnje tog energenta.

Analitičari, međutim, procjenjuju da će OPEC možda morati ponovo da smanji proizvodnju nafte radi sprečavanja pada cijene, zato što se čini da svjetska tražnja "tečnog zlata" neće rasti u dogledno vrijeme.

Nafta je u četvrtak na berzi u New Yorku u jednom trenutku naglo pojeftinila nakon što je sedmični izvještaj statističke službe američkog ministarstva energetike (EIA) o zalihama u SAD-u pokazao veliki rast zaliha sirove nafte.

EIA je saopćila da su u sedmici zaključno sa 16. januarom američke zalihe nafte povećane za 6,1 milion barela, što je daleko više od očekivanja analitičara od 1,4 miliona barela, pa su zalihe trenutno čak 40 miliona barela veće nego u istom periodu lani.

Cijena nafte je u posljednjih šest mjeseci pala više od 100 dolara za barel uslijed toga što je finansijska kriza gurnula svijet u recesiju i izazvala smanjenje tražnje tog energenta.