Poskupljenja
0

Nafta rekordnih 134 dolara za barel

FENA
Cijene nafte povećane su u srijedu na rekordna 134 dolara za barel nakon što je američka vlada izvijestila o iznenađujućem smanjenju njezinih zaliha sirove nafte, što je obnovilo strah od pritiska na ponudu.

S novim rastom cijene nafte povećane su za 34 posto od početka godine.

Slabljenje američkog dolara, koje je jedan od glavnih uzroka poskupljenja nafte, i u srijedu je potaknulo kupovinu terminskih transakcija za naftu, jačajući kupovnu moć kupaca s drugim valutama, kazali su trgovci, prenosi Reuters.

Na robnoj berzi u New Yorku - NYME sirova nafta dosegla je cijenu od 134,10 dolara za barel, a u Londonu je trgovanje naftom tipa brent zaključeno na cijeni 132,70 dolara za barel.

Američka Uprava za energetske informacije izvijestila je da su zalihe sirove nafte prošle sedmice smanjene za 5,4 milijuna barela.

Pad sedmičnih zaliha povećao je zabrinutost da će problemi s ponudom postojati godinama, dok proizvodnja ne uspijeva pokrivati rastuću potražnju. Terminske transakcije za naftu, za isporuku u decembru 2016. godine u srijedu su narasle na preko 142 dolara za barel.

Investicijska banka Goldman Sachs, prenosi Hina, objavila je procjenu prema kojoj će prosječna cijene nafte u drugoj polovici ove godine biti 141 dolar za barel, dok bi 200 dolara za barel nafta mogla prijeći 2010. godine.

Prosječna cijene nafte prošle je godine iznosila 64,20 dolara za barel, a u maju 2007. bila je 55,43 dolara.