{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nafta prvi put zakonski regulisana

F
FENA
16.12.2008. u 17:37
0
0
Nafta prvi put zakonski regulisana
0
Nafta prvi put zakonski regulisana
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt zakona o nafti i derivatima nafte kojim se prvi put ova oblast zakonski regulira u RS-u.
Zakonom je precizirano kako funkcionira tržište nafte i naftnih derivata, te rad preduzeća iz te oblasti, a koji će pratiti Regulatorna komisija za energetiku RS-a, koja je zadužena za izdavanje i korištenje dozvola za obavljanje djelatnosti iz oblasti nafte i derivata nafte.

Nacrt zakona o nafti i naftnim derivatima upućen je u javnu raspravu.

Poslanici su usvojili i Nacrt zakona o zapošljavanju stranih državljana i osoba bez državljanstva kojim propisuje da stranac mora da ima radnu dozvolu od Zavoda za zapošljavanje RS-u prilikom zaključivanje ugovora o radu.

Ovim nacrtom predviđeno je da se godišnje u RS može izdati između 300 i 400 takvih dozvola.

Poslanici su usvojili i Nacrt zakona o kinematografiji RS-a, te Nacrt zakona o javnom-privatnom partnerstvu koji je usklađen s evropskom praksom u ovoj oblasti, te koji se po prvi put pojavljuje u RS.

Novi oblik partnerstva koji je reguliran ovim zakonom - privatna finansijska inicijativa ima za cilj da se smanji pritisak na budžet kada je riječ o kapitalnim projektima.

Prihvaćen je i Nacrt zakona o državnim stanovima na kojima ne postoji stanarsko pravo i kojih u RS ima od oko 9.000.

Predviđeno je da se oni vraćaju njihovim nosiocima prava raspolaganja, a to su RS, općine, gradovi i javna preduzeća, ustanove i pravna lica koja su ih stekla izgradnjom ili drugim pravnim poslom.

U slučaju da takva lica ne postoje ili da su u slučaju državnih javnih preduzeća privatizovana ili su stečajem ili likvidacijom brisani iz registra javnih preduzeća, ti stanovi će se u budućnosti tretirati kao vlasništvo Fonda stanovanja RS-a koji će njima raspolagati sve do njihovog davanja u zakup.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: