Svjetska tržišta
0

Nafta prešla 50 dolara po barelu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Cijene nafte porasle su u utorak na svjetskim tržištima nakon što su trgovci pokušali u najnovijim poslovnim izvještajima američkih banaka pronaći naznake da je ozbiljna recesija možda dosegnula dno.

Na američkom tržištu barel sirove nafte za isporuke u maju poskupio je tako do podneva 86 centi, na 50,91 dolar, dok je na tržištu u Londonu bio u plusu 29 centi i iznosio 52,43 dolara.

Naftom se protekle dvije sedmice trgovalo po cijeni blizu 50 dolara za barel, nakon što se u februaru kretala ispod razine od 35 dolara. Pritom ulagači nastoje procijeniti zdravlje globalnog gospodarstva koje se bori s najgorim padom aktivnosti u proteklih nekoliko decenija.

Trgovci su pozdravili rane znakove stabilizacije američkih banaka. Tako je Goldman Sachs u ponedjeljak izvijestio o dobiti od 1,66 milijardi dolara u prvom tromjesečju, premašivši očekivanja Wall Streeta i rezultate četvrtog tromjesečja kada je zabilježio gubitak od 2,29 milijardi dolara.

Vijesti iz Goldman Sachsa stigle su dan ranije nego što se očekivalo, te nakon što je Wells Fargo & Co. prošle sedmice objavio da očekuje rekordnu zaradu u prvom tromjesečju od tri milijarde dolara, znatno iznad prognoza Wall Streeeta. Bankarski giganti Citigroup i Bank od America izvijestit će o rezultatima tokom sedmice.

"Nemamo više osjećaj slobodnog pada", kazao je Christoffer Moltke-Leth iz tvrtke Saxo Capital Markets iz Singapura. "No, vidjeli smo prilično veliki rast, tako da ne bih bio iznenađen ako tržišta dionice i nafte malo padnu."

Tržište još razmatra prognozu Međunarodne agencije za energetiku koja je u petak objavila da očekuje da će globalna potražnja u ovoj godini vjerojatno pasti za 2,4 miliona barela dnevno, na 83,4 miliona barela dnevno, što je 2,8 manje u odnosu na prošlu godinu.

"Stara tema urušavanja potražnje još uvijek kontrolira cijenu sirove nafte", kazao je Moltke-Leth. "Mislim da će se cijena održati neko vrijeme u rasponu između 47 i 53 dolara".

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte tog kartela u ponedjeljak pojeftinila 34 centi u odnosu na proteklu sdmicu i iznosila je 51,92 dolara.