Rast cijena na berzama
0

Nafta porasla iznad 65 dolara po barelu

FENA
Sirovom naftom se u srijedu na svjetskim berzama trguje po cijeni iznad 65 dolara za barel, zahvaljujući oporavku svjetskih berzi hartija od vrijednosti na osnovu očekivanja da će američka uprava za federalne rezerve i druge centralne banke u svijetu smanjiti kamatne stope kako bi oživjele svjetski privredni rast.

Cijena američke "lake" nafte za isporuku u decembru je danas na Njujorškoj berzi porasla za gotovo tri dolara, na 65,71 dolar za barel, dok je evropska "brent" nafta istovremeno na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupjela za gotovo isti iznos, na 63,19 dolara za barel, prenosi Reuters.

Kina je smanjila kamatnu stopu već treći put u posljednjih šest sedmica, što je potaknulo spekulacije da će i centralne banke drugih zemalja smanjiti stope, a također je poslužilo kao dokaz da je ekonomska kriza počela pogađati i tržišta u razvoju.

Cijena sirove nafte se do danas više nego prepolovila u odnosu na rekord od 147,27 dolara iz jula, nakon što se kreditna kriza proširila na realnu privredu i smanjila tražnju nafte u industrijskim zemljama.

Američka investicijska banka Meryl Lynch smanjila je prognozu cijene "tečnog zlata" za četvrto tromesečje ove godine sa 107 na 78 dolara za barel. "Tražnja sirovina pada u mnogim dijelovima svijeta, a u SAD-u tražnja nafte pada najbrže od 1980.", saopćila je ova banka.

Nafta je nastavila da pojeftinjuje prošle sedmice, usprkos odluci Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da smanji dnevnu proizvodnu kvotu za 1,5 miliona barela, donesenoj na vanrednom sastanku u Beču prošlog petka.

Podaci finansijske institucije MasterCard pokazuju da je tražnja benzina u SAD-u prošle sedmice bila 6,4 posto niža u odnosu na isti period lani.

Pored toga, očekuje se da će sedmični izvještaj američkog ministarstva energetike, koji će biti objavljen kasnije večeras, pokazati rast zaliha sirove nafte u SAD-u prošle sedmice od 1,3 miliona barela, rast zaliha benzina od 1,2 miliona barela i rast zaliha dizela i lož-ulja od 900.000 barela.