biznis
0

Nafta pala za dolar nakon rasta od četiri posto

FENA
Sirova nafta je u petak na svjetskim berzama pojeftinila za jedan dolar, tako djelimično neutralizirajući jučerašnji rast od četiri posto uzrokovan naglim oporavkom indeksa na svjetskim berzama hartija od vrijednosti.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u decembru u petak je na Njujorškoj robnoj berzi pala za jedan dolar na 57,21 dolar za barel, nakon jučerašnjeg rasta od dva dolara, dok je evropska "brent" nafta za isporuku u januaru pojeftinila na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu za 1,30 dolara na 54,94 dolara za barel, prenijele su svjetske agencije.

Veći pad cijene nafte je spriječilo očekivanje da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na vanrednom sastanku 29. novembra u Kairu ponovo smanjiti proizvodnu kvotu, nakon što je 24. oktobra donijela odluku o smanjenju kvote od 1,5 miliona barela.

Analitičari, međutim, upozoravaju da je prerano za zaključak da je nafta pojeftinila najviše što je mogla i ukazuju na rast zaliha tog energenta u SAD-u i usporavanje svjetskog rasta tražnje.

"Najnoviji podaci upućuju na to da OPEC još smanjuje proizvodnju. Očekuje se da će u četiri sedmice zaključno sa 29. novembrom izvoz nafte članica tog kartela pasti 60.000 barela na dan, sudeći po obimu tankerskog transporta. Taj trend će vjerovatno biti nastavljen, osim u slučaju da Zapad preplavi hladni val", rekao je analitičar brokerske firme MF Robert Laflin.

Cijena nafte je u odnosu na rekord od 147,27 dolara za barel od 11. jula pala do petka za gotovo dvije trećine, a u četvrtak je dotaknula 22-mjesečni minimum od 54,67 dolara za barel.

Predstavnik Irana u OPEC-u Mohammed Ali Hatibi danas je izjavio da će njegova zemlja podržati svaku odluku kartela o novom smanjenju proizvodne kvote na sastanku 29. novembra.

"Ukoliko cijena nafte nastavi da pada do održavanja sastanka, smanjenje kvote će se sigurno naći na dnevnom redu", rekao je iranski zvaničnik.