biznis
0

Nafta pala s najviših nivoa u 10 mjeseci

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Cijene nafte na svjetskim su tržištima u utorak su pale ispod nivoa od 74 dolara za barel, slijedeći pad na globalnim tržištima dionica s najvišeg nivoa u posljednjih 10 mjeseci.

Na američkom tržištu cijena barela sirove nafte pala je 51 cent na 73,86 dolara, nakon što je u ponedjeljak dosegnula 74,81 dolar, najviši nivo od sredine oktobra. Na tržištu u Londonu cijena je porasla 67 centi na 73,59 dolara.

"Pad je vjerojatno uzrokovan današnjim padom na tržištima dionica", kazao je Tetsu Emori iz tokijske tvrtke Astmax.

Tržišta roba posljednjih mjeseci blisko prate indekse dionica, budući da trgovci gledaju na dionice kao na vodeći pokazatelj gospodarskih izgleda koji će povećati ili smanjiti potražnju za energijom i robama.

Globalni ulagači pratiti će tokom dana američke podatke o nekretninama, o povjerenju potrošača i prodaji na malo kao glavnim pokazateljima zdravlja najvećeg svjetskog gospodarstva i najvećeg potrošača energije.

Tržišta nafte usmjerit će pažnju na sedmične podatke o zalihama u SAD-u u utorak i srijedu, za koje se očekuje da će pokazati pad zaliha sirove nafte i benzina, te rast zaliha destilata.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u odvojenom je izvještaju saopćila da je referentna cijena barela košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 72,89 dolara, skočivši za 62 centa u odnosu na kraj prošle sedmice.