biznis
0

Nafta ove sedmice poskupljuje na 145 dolara za barel?

FENA
Foto: AFP/Iactiv
Foto: AFP/Iactiv
Situacija na svjetskom tržištu nafte i dalje je nestabilna i lako je moguće da osnovna energetska sirovina ove sedmice poskupi za desetak dolara i dostigne rekordan nivo od 145 dolara po barelu, upozorili su danas ruski energetski eksperti.

Nafta trenutno na indikativnim berzama u Njujorku i Londonu vrijedi oko 135 dolara po barelu, a početkom prošle sedmice ista količina te vitalne sirovine prodavana je za rekordnih 139,89 dolara.

Analitičar moskovske kompanije "Veles - kapital" Dmitrij Ljutjagin vjeruje da je daljnji rast cijena nafte neminovan jer se zbog najavljejnih štrajkova na naftonosnim poljima kompanije "Ševron" u Nigeriji očekuje manjak u globalnoj ponudi.

Ljutjagin kao dodatni razlog za novo poskupljenje nafte navodi i akcije špekulanata pa zbog toga tvrdi da će se cijena najvažnije energetske sirovine prvo povećati iznad važne psihološke granice od 140 dolara po barelu, a zatim i "dogurati" do nivoa od 145 dolara za barel.

Ruski eksperti za tržište nafte podsjećaju i na eksplozivnu situaciju na Bliskom istoku, nakon što je Izrael održao velike vojne manevre koje su naftni trgovci ocijenili kao prijetnju Iranu - jednom od najvećih izvoznika sirove nafte.

Kupci nafte jedino mogu biti optimisti zbog najavljenog rasta proizvodnje i isporuka iz Saudijske Arabije, koja je vodeći svjetski izvoznik te sirovine, ističe se u agencijskim izveštajima poslije jučerašnjeg sastanka vodećih svjetskih proizvođača i potrošača te sirovine u Džedi.

Saudijska Arabija je na tom skupu, koji je prethodno inicirala i na kome su bili predstavnici više od 30 zemalja, ponovila da će u julu uvećati vlastitu produkciju nafte za oko 200 hiljada barela na dan, nakon što je u maju već povećala proizvodnju za 300 hiljada barela dnevno.