biznis
0

Nafta nije uspjela probitio plafon od 100 dolara po barelu

FENA
Cijene sirove nafte u četvrtak su se držale čvrsto na iznad 97 dolara po barelu nakon što nije uspjela probiti plafon od 100 dolara po barelu zahvaljujući tome što je američki sedmični izvještaj o zalihama pokazao povećanje zaliha sirove nafte u ključnom američkom naftnom terminalu.

Rast zaliha u Cushingu u Oklahomi, ključnoj tački isporuke za ugovore na Nymexu, ublažio je posljedice neočekivanog pada ukupnih zaliha. Pad zaliha na tom terminalu smatra se simptomom zategnutog tržišta, a rast zaliha u Cushingu olakšao je brige, javio je AP.

Oprez uoči praznične pauze također bi mogao dovesti do rasta cijena.

"Djelimičan razlog što smo uočili blagi pad cijena prošle noći je taj što su ljudi nespremni da zauzmu dugoročne pozicije uoči praznika Dana zahvalnosti", izjavio je David Moiore, robni analitičar u Commonwealth Bank of Australia u Sydneyu. Dugoročne pozicije nagovještaj su rasta cijena.

Cijena januarskog ugovora sirove nafte na Nymexu porasla je za 17 centi na 97,46 dolara po barelu na elektronskom trgovanju sredinom jutra u Singapuru.

Njujorška berza će biti zatvorena u četvrtak za Dan zahvalnosti a elektronsko trgovanje neće biti ugroženo.

U srijedu je cijena ugovora pala za 74 centa kako bi se zaustavila na 97,29 dolara po barelu na njujorškoj berzi, povlačeči se s rekorda od 99,29 dolara po barelu na elektronskom trgovanju tokom dana.

Cijena januarskog ugovora Brent sirove nafte porasla je za 38 centi na 95,22 dolara po barelu na ICE berzi u Londonu.

Cijene lož ulja porasle su za 0,81 centi na 2,7058 dolara po galonu dok su cijene benzina porasle za 0,74 centi na 2,4445 dolara po galonu. Decembarski ugovor prirodnog gasa ostao je nepromijenjen na 7,55 dolara po 1.000 kubnih stopa.