biznis
0

Nafta najskuplja u sedam mjeseci

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene sirove nafte na svjetskim tržištima skočile su u ponedjeljak za više od dva posto - na najvišu razinu u sedam mjeseci, podržane jačanjem tržišta dionica i kontinuiranim očekivanjima globalnoga gospodarskog oporavka.

Cijena sirove nafte na američkom tržištu skočila je za 1,77 dolara na 68,08 dolara za barel, dok je na tržištu u Londonu barel bila viša 1,94 dolara i iznosila je 67,46 dolara za barel.

Cijene su još uvijek znatno niže od rekordnih preko 147 dolara za barel, zabilježenih prošle godine.

"Razlog su dolar i dionice", rekao je Christopher Bellew iz Bache Commoditiesa. "To možda i nije iznenađenje ako postoji šansa za gospodarski oporavak i veću potražnju za naftom", dodao je Bellew.

Evropske dionice ojačale su na temelju rasta u Aziji nakon što su podaci pokazali da se kineska proizvodnja umjereno povećala i u maju. S druge je strane dolar oslabio, što je povećalo potražnju ulagača za naftom i robama.

Kineski proizvodni sektor nastavio je umjereno rasti u maju nakon što su se popravile izvozne narudžbe, pokazala su dva u ponedjeljak objavljena istraživanja, nadovezavši se na ostale naznake stabilizacije trećeg po veličini svjetskog gospodarstva.

Cijene nafte skočile su u maju za 30 posto, dosegnuvši najvišu razinu od početka novembra prošle godine i osokolivši OPEC koji je tako na prošlosedmičnom sastanku odlučio zadržati važeću razinu proizvodnje.