biznis
0

Nafta najskuplja u ovoj godini

FENA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Cijene nafte na svjetskim tržištima dotaknule su najviši nivo u ovoj godini iznad 73 dolara po barelu, uoči objave novih pokazatelja stanja američkog gospodarstva i nakon slabljenja dolara prema euru.

Na američkom tržištu barel sirove nafte poskupio je 76 centi, na razinu od 73,67 dolara, najvišu u ovoj godini. Na tržištu u Londonu nafta je poskupjela 65 centi, na 73,96 dolara.

Rast cijene nafte u ovoj sedmici mogao bi dosegnuti 7,3 posto. Nafta je posljednji put na ovim nivoima bila 21. oktobra 2008. godine, kada je dan zaključila na 75,22 dolara, u silaznoj putanji s rekordnog nivoa u julu iznad 147 dolara.

"Tržište je općenito relativno mirno, s nešto slabijim dolarom prema euru. U kombinaciji s blagim rastom cijena na tržištu dionica to je djelimičan razlog trenutne relativne stabilnosti cijena na robnim tržištima", ocjenjuje broker Tony Machacek iz Bache Commoditiesa.

Tržište čeka govor čelnika američke središnje banke Fed Bena Bernankea na gospodarskom simpoziju Fedove podružnice iz Kansas Cityja u Jackson Holeu u Wyomingu kasnije u petak u potrazi za detaljnijim uvidom u stanje najvećeg svjetskog gospodarstva.

Pozornost je usmjerena i na podatke o prodaji postojećih kuća u srpnju koje će američka udruga National Association of Realtors objaviti kasnije poslijepodne.

Organizacija zemalja izvoznica nafte u odvojenom je izvještaju saopćila da je referentna cijena barela košarice nafte tog kartela u četvrtak iznosila 72,57 dolara, u usporedbi sa 71,13 dolara koliko je iznosila dan ranije.