Nafta na putu prema rekordnom mjesečnom padu

F
FENA
31.10.2008. u 16:27
0
0
Nafta na putu prema rekordnom mjesečnom padu
0
Nafta na putu prema rekordnom mjesečnom padu Foto: AFP/File
Sirova nafta je u petak na svjetskim berzama pojeftinila za više od dva dolara, na ispod 64 dolara za barel, a na dobrom je putu da ostvari dosad najveći mjesečni pad.
Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u decembru je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 2,46 dolara, na 63,50 dolara za barel, pri čemu je od početka mjeseca akumuliran pad od čak 35 posto, dok je evropska "brent" nafta istovremeno na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 2,55 dolara, na 61,16 dolara za barel, prenio je Reuters.

Pad cijene "tečnog zlata" izazvali su najnoviji, nezadovoljavajući podaci o američkoj privredi koji ukazuju na to da je u najvećem svjetskom potrošaču energenata došlo do značajnog pada tražnje goriva.

Prema podacima objavljenim u četvrtak američki bruto domaći proizvod (BDP) u prethodnom je tromjesečju pao, već treći put zaredom - za 0,3 posto na godišnjem nivou. To je najveći pad BDP u SAD-u u proteklih sedam godina, a izazvao je nove gubitke na svjetskim tržištima sirovina i hartija od vrijednosti, koje su također na najboljem putu da im oktobar bude rekordno loš mjesec.

Na pojeftinjenje nafte je uticalo i jačanje američke valute, što smanjuje privlačnost sirovina s cijenom izraženom u dolarima. Nafta je za samo tri mjeseca izgubila vrijednost koju je prethodno "nagomilavala" čitavu godinu dana. U odnosu na rekord od 147,27 dolara za barel cijena tog energenta se do danas više nego prepolovila.

Tržište je usredotočeno na dokaze da globalna ekonomska kriza izaziva pad tražnje energenata, ali uglavnom ignorira pokazatelje o slabijem snabdijevanju.

Nakon prošlosedmične odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da smanji dnevnu proizvodnu kvotu za 1,5 miliona barela, počeli su se pojavljivati dokazi da se ona zaista provodi.

Kuvajt je tako danas obavijestio svoje kupce da u novembru smanjuje isporuke za pet posto, dok su početkom sedmice Nigerija i Ujedinjeni Arapski Emirati također saopćili da smanjuju snabdijevanje. S druge strane, najveći izvoznik u sklopu OPEC - Saudijska Arabija - još nije izdala takvo saopćenje.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: