New York
0

Nafta na 85 dolara zbog optimizma oko evropske krize

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sirovom naftom se jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u New Yorku trguje po cijeni iznad 85 dolara za barel, nakon što je tokom prošle sedmice taj energent poskupio za čak 13 posto usljed nade da će Evropa spriječiti širenje dužničke krize i da će biti izbjegnuta globalna recesija.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u novembru je na Newyorškoj robnoj berzi pala za 11 centi na 85,30 dolara za barel, nakon jučerašnjeg rasta od 2,43 dolara, dok je istovremeno evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 12 centi na 108,83 dolara za barel, prenijela je agencija AP.

Optimizam investitora je porastao nakon što su 9. oktobra njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Nikola Sarkozi izjavili da će do kraja mjeseca dogovoriti detalje "sveobuhvatnog odgovora" na evropsku dužničku krizu.

Strepnja da bi mogući bankrot Grčke mogao da rezultira bankarskom krizom dovela je do toga da cijena sirove nafte prošle sedmice padne na najniži nivo u proteklih 12 mjeseci od 75 dolara za barel.

Trgovci, međutim, sada očekuju da će evropski lideri postići dogovor o upumpavanju više kapitala u banke u regionu, što bi trebalo da ograniči loše posljedice bankrota Grčke.