biznis
0

Nafta iznad 71 dolara uoči sastanka OPEC-a

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Pod utjecajem očekivanja da će ministri OPEC-a na današnjem sastanku u Beču zadržati službenu proizvodnju nepromijenjenom, cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na svjetskim tržištima iznad razine od 71 dolara, nakon što su dan ranije skočile više od tri dolara.

Na američkom tržištu barelom sirove nafte za isporuke u oktobru trgovalo se po osam centi višoj cijeni, od 71,18 dolara, dok je na tržištu u Londonu barel poskupio 12 centi i iznosio 69,54 dolara.

U utorak su cijene barela na američkom tržištu nafte poskočile više od četiri posto, podržane skokom cijene zlata iznad razine od 1.000 dolara po unci i slabijim dolarom.

"Tržište je u potpunosti uračunalo u cijenu odluku OPEC-a o zadržavanju važeće proizvodne politike", kazao je naftni broker Christopher Bellew iz tvrtke Bache Financial.

"Tržište će pokretati zlato, dolar i tržišta dionica", kazao je.

Očekuje se da će proizvođači nafte u sklopu OPEC-a zadržati postojeća ograničenja opskrbe kako bi održali cijenu oko 70 dolara za barel.

Iako su u ovoj godini već skočile za 50 posto, cijene nafte još su uvijek više nego prepolovljene u odnosu na razinu zabilježenu u julu prošle godine, koja po tvrdnjama Saudijske Arabije odgovara i potrošačima i proizvođačima.

Naftni kartel vjerojatno će pozvati svoje članice na strože poštivanje postojećih ograničenja opskrbe kako bi se smanjile postojeće zalihe sirove nafte i naftnih proizvoda, koje su dosegnule gotovo najviše razine u povijesti u dvjema vodećim svjetskim potrošačima, Sjedinjenim Državama i Kini.

Tržište tokom dana očekuje i objavu podataka Američkog naftnog instituta o zalihama sirove nafte u SAD-u, koja je ove sedmice prebačena s utorka na srijedu zbog Praznika rada. Izvještaj američke vlade prebačen je pak sa srijede na četvrtak.

OPEC je odvojeno izvijestio da je referentna cijena barela košarice nafte tog kartela u utorak iznosila 67,83 dolara, skočivši 1,63 dolara u odnosu na dan ranije.