biznis
0

Nafta iznad 54 dolara uoči objave izvještaja EIA

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Sirova nafta se na berzi u New Yorku i u srijedu drži na nivou iznad 54 dolara za barel, zahvaljujući vijestima o neočekivanom padu zaliha nafte i benzina u SAD-u, ali je veće poskupljenje ipak spriječila uporna neizvjesnost oko privrednog oporavka.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u junu danas je na Njujorškoj robnoj berzi porasla za 48 centi, na 54,32 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu istovremeno poskupjela za 54 centa, na 54,66 dolara za barel, prenio je Reuters.

Američki institut za naftu u utorak je objavio da su prošle sedmice zalihe nafte u SAD-u pale za jedan milion barela, a zalihe benzina za tri miliona barela.

Danas popodne se očekuje da i statistička služba američkog ministarstva energetike (EIA) objavi izvještaj o zalihama, koji bi mogao da izazove poskupljenje nafte ako potvrdi da su zalihe te sirovine u SAD-u pale prvi put u posljednjih devet sedmica.

Trgovci su također usmjerili pažnju na rezultate "stres testa" banaka u SAD-u, koji provodi američka vlada, kako bi uočili znakove privrednog oporavka jer bi on ukazao na rast tražnje "tečnog zlata".

Indeksi na berzama papira od vrijednosti u srijedu su pali nakon što su mediji, pozivajući se na dobro obaviještene izvore, objavili da je američkoj finansijskoj korporaciji "Bank of Amerika" potrebno 34 milijarde dolara svježeg kapitala.

Većina od ukupno 19 banaka obuhvaćenih spomenutim testom planira da održi konferencije za štampu u petak kako bi objasnili rezultate vladinih procjena, koje upućuju na to da je dodatni kapital potreban za 10 od 19 banaka.

Nafta, koja je poskupjela sa samo 30 dolara za barel ove zime zahvaljujući rastu berzanskih indeksa, ipak još nije uspjela prijeći granicu od 55 dolara za barel jer su osnovni tržišni faktori poput ponude i tražnje i dalje nepovoljni, a zalihe "tečnog zlata" u SAD-u su na najvišem nivou u posljednjih 19 godina.