biznis
0

Nafta iznad 43 dolara, Saudijci smanjili isporuku

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sirova nafta danas je na svjetskim berzama poskupila iznad 43 dolara za barel, što je posljedica oporavka berzi papira od vrijednosti u svijetu i novih pokazatelja da je najveći svjetski izvoznik "tečnog zlata", Saudijska Arabija, smanjila isporuke.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u januaru je danas na Njujorškoj robnoj berzi porasla za 2,53 dolara na 43,34 dolara za barel, nakon što je u petak pala za više od šest posto na najniži iznos od decembra 2004. od 40,81 dolara za barel, prenosi Rojters.

Istovremeno je na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu evropska "brent" nafta poskupila za 2,42 dolara na 42,16 dolara za barel.

Nafta je tokom prošle sedmice pojeftinila za čak 25 posto, što je najveći sedmični pad u gotovo 18 godina, izazvan depresivnom svjetskom ekonomskom prognozom.

Cijena tog energenta je u odnosu na rekord od 147,27 dolara za barel iz jula do danas pala više od 100 dolara.

"Sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte se održava za devet dana, što znači da bi do tada nafta mogla dodatno da ojača", izjavio je analitičar brokerske firme "MF Global" Edvard Mejer.

Članice OPEK-a pozvale su da se na sastanku koji se održava 17. decembra u Alžiru donese odluka o novom smanjenju proizvodne kvote.

Kartel je dosad odlučio da smanji proizvodnju za ukupno dva miliona barela na dan.

Najveći izvoznik u okviru OPEK-a, Saudijska Arabija, danas je saopćila dvjema azijskim rafinerijama da će u januaru smanjiti isporuku za deset posto u odnosu na ugovorene količine, dok je u decembru smanjenje iznosilo pet posto.