biznis
0

Nafta iznad 40 dolara zbog sukoba Izraela i Hamasa

FENA
Sirova nafta je na berzi u New Yorku danas poskupila iznad 40 dolara za barel, što je posljedica slabljenja američke valute i sukoba između Izraela i Hamasa, koji je podsjetio da bi tenzije mogle da ugroze snabdijevanje naftom sa Bliskog Istoka, javljaju novinske agencije.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u februaru je danas na newyorškoj robnoj berzi porasla za 3,08 dolara na 40,79 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu u isto vrijeme poskupila za 3,23 dolara, na 41,60 dolara za barel, prenio je Reuters.

Nafta je na dobrom putu da ove godine zabilježi pad cijene od gotovo 60 posto, što bi bilo najveće godišnje pojeftinjenje od kad je prije 25 godina počelo da se trguje ugovorima za terminsku isporuku te energetske sirovine.

Napad izraelskih borbenih aviona na ciljeve Hamasa u Gazi su razbjesneli Arape širom Bliskog Istoka i tako se tržište nafte ponovo podsjetilo da postoji rizik, kako god mali bio, da bi sukob mogao da ugrozi snabdijevanje naftom iz tog regiona.

Najveći proizvođač nafte u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, "Abu Dhabi netchannel oil", saopćio je da će u prva dva mjeseca 2009. smanjiti izvoz nafte za mnogo veći iznos nego što se očekivalo.

Predsjednik OPEC-a Chakib Khelil je u subotu izjavio kako očekuje da će se cijena nafte stabilizirati u naredna dva mjeseca, nakon što kartel smanji proizvodnju te osnovne energetske sirovine.