{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nafta iz tuzlanske regije poslana na analizu

F
5.7.2008. u 16:39
0
10
Nafta iz tuzlanske regije poslana na analizu
0
Nafta iz tuzlanske regije poslana na analizu
Galopirajući rast cijena nafte i naftnih derivata potaknuo je sarajevsku firmu "Energoinvest", kao jedinog prijeratnog zvaničnog istražitelja naftnih polja u BiH, da stari naftni projekat, koji su odrađivali zajedno s Amerikancima, opet pokušaju reaktivirati.
Prof. dr. Abdulah Bašić, dekan Rudarsko-građevinsko-geološkog fakulteta u Tuzli tvrdi da bi prvi bareli nafte iz BiH mogli biti izvučeni za 15-ak godina, ako ne i prije, ako domaće vlasti budu imale sluha za projekt o kojem "maštaju strani naftni divovi".

Predstavnici kompanije "Shell" iz Engleske i Kanade uzeli su uzorke nafte na ispitivanje, a vratit će se u Tuzlu sa kompletnim elaboratom za istraživanje naftnih potencijala sjeveroistočne Bosne.

''Naftna kriza dugo će trajati, a mi imamo vlastite izvore. Njihov kapacitet je veći za dva i po puta nego u Hrvatskoj'', tvrdi geološki stručnjak Abdulah Bašić. Time objašnjava interes stranih kompanija koje su opet slale svoje istraživače da ispitaju kvalitet bh. nafte.

Početkom ove sedmice uzorke nafte iz Tuzle uzela je delegacija kompanije Shell iz Engleske i Kanade. Njihov angažman podržat će i Vlada Tuzlanskog kantona, te domaći stručnjaci samo zbog nepobitnih činjenica.

Istraživači naftnih izvora iz Engleske i Kanade, zainteresovani su da naprave ozbiljnu analizu ukupnih naftnih potencijala sjeveroistočne Bosne.

Ono što je od saradnje sa Englezima i Kanađanima najizvjesnije, kaže profesor Bašić, je da će kad naredni put dođu, u Tuzlu donijeti određenu literaturu i simulacijski softver za potrebe geološkog odsjeka Rudarsko-građevinsko-geološkog fakulteta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: