{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nafta ispod 144 dolara za barel

F
7.7.2008. u 16:45
0
0
Nafta ispod 144 dolara za barel
0
Nafta ispod 144 dolara za barel
Foto: AFP/Getty Images/File
Sirova nafta je u ponedjeljak na svjetskim berzama pojeftinila za više od dva dolara po barelu zahvaljujući jačanju dolara, ali trgovci ipak ne isključuju novi pad vrijednosti američke valute i povećanje tenzija na Bliskom istoku.
Cijena američke lake nafte za terminsku isporuku u augustu je na Njujorškoj robnoj berzi danas pala na 143,10 dolara za barel ili 2,19 dolara manje nego na kraju trgovanja u četvrtak, dok je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi nafte u Londonu pojeftinila za 1,11 dolara na 143,31 dolar za barel, objavile su agencije.

Robna berza u SAD-u nije radila u petak zbog državnog praznika Dana nezavisnosti 4. jula.

Danas je euro vrijedio 1,5662 dolara, što je manje u odnosu na 1,5699 dolara iz četvrtka, a analitičari smatraju da je to glavni razlog za pojeftinjenje nafte.

Iranski državni mediji su u petak javili da su visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i glavni iranski pregovarač dogovorili održavanje novih pregovora krajem jula, na kojem će glavna tema biti iranski nuklearni program i obogaćivanje urana.

"Situacija u Iranu se prošle sedmice zaoštrila, što je izazvalo opravdanu zabrinutost na naftnom tržištu da bi moglo da dođe do napada na tu zemlju. Sada je ta mogućnost manje vjerovatna, i to je pozitivno", izjavio je analitičar konzultantske firme "Purvin and Gertz" John Vautrain.

Ipak, diplomati upućeni u pregovore upozoravaju da su pomaci nabolje veoma mali.

Vautrain kaže i da do većeg pada cijene nafte nije došlo usljed izjave predsjednika Organizacije zemalja izvoznica nafte Shakiba Khalila ovog vikenda da rekordne cijene nafte vjerovatno neće pasti zato što je tražnja jaka, posebno u Kini i Indiji.

Khalil je na konferenciji o energetici, koja je održana u nedjelju u Alžiru, istaknuo da najnovije poskupljenje "tečnog zlata" nije posljedica odnosa ponude i tražnje, već slabljenja dolara.

On je izrazio mišljenje da je pad vrijednosti američke valute rezultat povećanja kamatnih stopa u SAD-u, što je poduzeto u pokušaju oživljavanja posustale privrede, prenijele su agencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: