biznis
0

Nafta i dalje iznad 70 dolara

FENA
Cijene nafte na svjetskim robnim berzama zadržale su se na visokom nivou zbog niskih zaliha u SAD-u i strahovanja od novih terorističkih napada nakon incidenata tokom vikenda u Velikoj Britaniji.

Američka laka nafta na berzi u New Yorku za isporuku u augustu košta 70,54 dolara po barelu i evropski "brent" u Londonu za isti termin isporuke 71,35 dolara, javljaju agencije.

Mjere sigurnosti u Britaniji podignute su na najviši mogući nivo zbog straha od mogućih terorističkih napada nakon što je proteklog vikenda spriječen bombaški napad u centru Londona.

Analitičari ukazuju da je na tržištu prisutan najveći strah od napada na energetska postrojenja, mada potencijalni napadi na velike gradove kao što su New York i London također predstavljaju veliki stres.

Poticajni činilac na tržištu glavne energetske sirovine je i moguća nestašica benzina u ljetnjem periodu vršne potrošnje toga motornog goriva. Tražnja benzina u SAD-u je najveća u periodu od Dana nezavisnosti 4. jula do praznika rada početkom septembra.

Strah od nestašice uvećava i podatak Ministarstva energetike SAD-a da su zalihe benzina posljednje sedmice juna smanjene za 700.000 barela umjesto da su povećane za 1,1 milion barela kao što se očekivalo.

Učestali problemi s proizvodnjom u američkim rafinerijama početkom godine izazvali su smanjenje isporuka i skok cijena tog goriva. Sirova nafta je slijedila cijene benzina, saopćili su trgovci, mada su zalihe nafte u to vrijeme bile blizu devetogodišnjeg maksimuma.

Sa stabilizacijom proizvodnje u rafinerijama cijene nafte su manje sklone pratiti benzin, mada su zalihe te energetske sirovine sada u padu jer rafinerije nastoje proizvesti što veće količine benzina.