{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nafta blizu 114 dolara, pritisak Britanije na OPEC

F
15.4.2008. u 20:43
0
0
Nafta blizu 114 dolara, pritisak Britanije na OPEC
0
Nafta blizu 114 dolara,  pritisak Britanije na OPEC
Foto: AFP/File
Cijene nafte na vodećim berzama u utorak uvečer su skočile na skoro 114 dolara za barel u uvjetima zabrinutosti potrošača za isporuke i oslabljenog dolara, produbivši strahovanja zemalja potrošača da će sve veći troškovi energije štetiti njihovim ekonomijama.
Britanski premijer Gordon Brown pozvao je popodne članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da povećaju proizvodnju i tako preduprijede sve brži rast cijena osnovne energetske sirovine, koje su trenutno 80 posto veće nego prije godinu dana, prenio je Reuters.

"Ne proizvodimo dovoljno nafte i možemo poduzeti zajednički korak da uvjerimo OPEC i druge da utiču na pad cijene nafte", rekao je Brown u izjavi televiziji "Sky".

Slične zahtjeve prema OPEC-u iznijela je ranije američka administracija.

U prijepodnevnom trgovanju na Njujorškoj berzi nafta je poskupila skoro dva dolara i u jednom trenutku zabilježila novu rekordno visoku cijenu, od 113,93 dolara za barel (159 litara).

Od početka godine berzanska cijena nafte skočila je oko 18 posto, a u odnosu na april 2007. trenutno je za više od 80 posto veća.

Evropska nafta tipa "brent" je također dodirnula rekordnih 111,85 dolara za barel, a potom skliznula na 111,57 dolara. I ta cijena je 1,73 dolara viša nego u ponedjeljak.

Usprkos sve višim cijenama nafte i pritiscima vodećih zemalja potrošača, predstavnici OPEC-a ponavljaju da članice kartela proizvode dovoljno nafte i da su rekordne cijene posljedica pada kursa dolara, ulijevanja spekulativnog kapitala i političkih tenzija u svetu.

"Sadašnja proizvodnja u OPEC-u, viša od 32 miliona barela dnevno, bit će dovoljna i za podmirenje veće tražnje i za obnavljanje zaliha", navedeno je u posljednjem mjesečnom izvještaju OPEC-a, organizacije čije članice svojom naftom podmiruju približno 40 posto potreba svjetskog tržišta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: