biznis
0

Nafta blago poskupjela

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nafta je u utorak na svjetskim robnim berzama blago poskupjela, u očekivanju da američka Uprava federalnih rezervi (FED) snizi osnovnu kamatu, što bi moglo pomoći američkoj privredi koja je najveći svjetski potrošač glavne energetske sirovine.

Američka laka nafta na berzi u New Yorku za isporuku u januaru ugovarana je za 88,24 dolara po barelu, koliko je vrijedio i evropski "brent" na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu.

Očekuje se da FED snizi ključnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena, na 4,25 posto, u pokušaju sprečavanja da problemi na tržištu hipotekarnih kredita teže pogode domaću ekonomiju.

Terminsko tržište nafte sada, prema stručnim ocjenama, sada najviše opterećuje zabrinutost za stanje zdravlja američke privrede. Ukoliko ključna kamata FED-a bude snižena, to će poboljšati izglede za privredu SAD-a, što je poticajno i za naftu.

Pojedini stručnjaci, međutim, smatraju da bi kamate morale biti snižene u većem obimu kako bi se odrazile na cijene nafte.

Na jačanje cijena je uticala i vijest da je nekoliko naftovoda u SAD-u zatvoreno zbog nestanka električne energije i nije izvjesno kada će ponovo proraditi, prenijele su agencije.

Cijene nafte su posljednjih sedmica smanjene za više od 10 dolara po barelu, nakon što je OPEC, prema dogovoru iz septembra, od 1. novembra povećao proizvodnju, a tražnja glavne energetske sirovine opala zbog visokih cijena.

Prema podacima "Platsa", filijale za istraživanje tržišta energenata firme " McGraw-Hill ", OPEC je u novembru povećao proizvodnju za 40.000 barela u odnosu na oktobar na 31,15 miliona barela dnevno, a nekoliko izvještaja u SAD-u istovremeno pokazuje pad tražnje nafte i benzina na američkom tržištu.

Neki analitičari smatraju da će se terminske cijene nafte kretati oko granice od 90 dolara za barel sve dok ne bude izraženijih pokazatelja o daljnjem padu tražnje ili povećanju isporuka.

Većina tržišnih poslanika se slaže da je slab dolar dijelom "kriv" za nagli uspon cijena do skoro 100 dolara po barelu krajem prošlog mjeseca, jer je zbog nižeg kursa američke valute prema euru nafta primamljivija za strane investitore.