biznis
0

Nadzorni odbor i menadžment GRAS-a o situaciji u preduzeću

FENA
Nadzorni odbor GRAS-a traži od menadžmenta i sindikata tog preuzeća da se svi zajednički angažiraju radi postizanja veće discipline i odgovornosti u radu i stvaranja pretpostavki da se usluge javnog gradskog prijevoza poboljšaju.

Predsjednik tog nadzornog odbora Nedžad Ajnadžić danas je na konferenciji za novinare u ovom preduzeću pozdravio odluku sindikata da zasad ne donosi radikalne odluke i ne stupa u štrajk.

Zahtjevi sindikata, koji su poznati odranije, su da se poboljša sistem kontrole naplate, nabave nova vozila, obavi remont pruge i omogući primjena kolektivnog ugovora.

Predstavnici Nadzornog odbora i menadžmenta kazali su da uvažavaju primjedbe radnika i njihove sindikalne organizacije, a posebno u smislu ispunjavanja obaveza iz kolektivnog ugovora. Direktor GRAS-a Šaćir Boškailo napomenuo je da su u tom smislu ograničene mogućnosti, ali da je imperativ da se taj ugvor u potpunosti ispoštuje.

Nadzorni odbor je na ranijoj sjednici odlučio da se nabavi 30 autobusa, 15 trolejbusa i deset minibusa. Uz obnovu voznog parka, aktuelni su duže vrijeme projekti modernizacije sistema naplate, obnove trolejbuske mreže prema Vogošći i dr.

Dosad je u GRAS-u proizvedeno 12 tramvaja, a za remont pruge koja je u prioritetu, dodao je Boškailo treba mnogo novca.