Svjetsko tržište
0

Nada u oživljavanje potražnje podigla naftu iznad 69 dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene nafte na svjetskim su se tržištima u četvrtak popele iznad 69 dolara za barel, dobivši podršku od oštrog pada američkih zaliha benzina koji je oživio nade u oporavak potražnje u najvećem svjetskom potrošaču goriva.

Na američkom tržištu barel sirove nafte za isporuke u oktobru poskupio je 1,02 dolara na 69,07 dolara, nakratko dotaknuvši i razinu od 69,39 dolara. Na tržištu u Londonu barel je bio u plusu 71 cent i njime se trgovalo po 68,37 dolara.

"Postoje znakovi da se potražnja popravlja i da se gospodarstvo stabilizira", kazao je analitičar Petromatrixa Olivier Jakob.

Sedmični izvještaj američke vlade o zalihama, objavljen u srijedu, pokazao je pad zaliha benzina za tri miliona barela, premašivši očekivanja analitičara koji su očekivali njihovo smanjenje za samo 900.000 barela.

Taj je podatak zasjenio manji od očekivanja pad zaliha sirove nafte budući da se benzin smatra tačnijim pokazateljem američke potražnje.

Optimistične vijesti s berza pomogle su pogurati cijene uvis s najniže razine u dvije sedmice od 67,05 dolara za barel, zabilježene u srijedu.

Analitičari će tražiti daljnje znakove mogućeg gospodarskog oporavka u sedmičnim američkim podacima o nezaposlenosti.

Očekuje se da će se broj američkih radnika koji su ostali bez posla smanjiti za dodatnih 10.000 na 560.000, pokazala je anketa Reutersa, prenosi Business.hr.

OPEC je odvojeno izvijestio da je referentna cijena barela košarice nafte tog kartela u srijedu iznosila 66,64 dolara, 1,47dolara manje nego dan ranije.