Veliki potencijal
691

Nacionalni park Sutjeska vraća stari sjaj: Grade se vile, žičara, restoran...

Piše: Dž. Č.
Foto: Facebook
Nacionalni park Sutjeska (Foto: Facebook)
Najstariji i najveći nacionalni park u BiH, NP Sutjeska, sa svojim bogatim rijekama, glečerskim jezerima i sačuvanom divljinom iz godine u godinu postaje sve atraktivnija i elitnija destinacija koju posjećuju hiljade ljudi iz cijelog svijeta. Izgradnjom novog restorana i dvije vile te obnovom puteva, skijališta i žičare, NP Sutjeska će i ove godine poboljšati svoje sadržaje i smještajne kapacitete za posjetitelje.

U razgovoru sa direktorom NP Sutjeska Dejanom Pavlovićem saznajemo kako je pri kraju izgradnja restorana u podnožju parka na cesti Foča-Trebinje. Otvorenje restorana je planirano u junu, a ovaj ugostiteljski objekat će svim posjetiteljima ponuditi isključivo domaće proizvode koji će se otkupljivati od lokalnog stanovništva.

"Restoran će biti kapaciteta 150 mjesta, a u izgradnji su još dvije ekskluzivne vile sa oko 35 ležajeva. Te vile će u svom sastavu imati manje spa centre sa saunama, što je nešto najluksuznije što je NP Sutjeska imao od osnivanja do danas", kazao nam je Pavlović.

Napreduje poslovanje

U samom centru NP Sutjeska počela je i montaža nove signalizacije, tako da će park uskoro dobiti nove saobraćajne znakove i putokaze.

Kao što to obično biva u BiH, Pavlović nam govori kako je finansijska podrška najveći problem za oživljavanje NP Sutjeska. Uspostavljanje sistema samoodrživosti parka je zahtjevan proces, ali Pavlović vjeruje kako će park vratiti stari sjaj.

"Možemo reći da stvari ipak idu na bolje. NP Sutjeska je od osnivanja 1992. godine prvi put pozitivno poslovao 2007., a drugi put prošle godine kada sam ja preuzeo dužnost direktora. Sada je poslovanje parka napredovalo za 20 posto", priča nam Pavlović.

Lokalne vlasti su solidna podrška razvoju turističkih sadržaja u NP Sutjeska. Kako kaže Pavlović, imaju razne dogovore, ali njihova realizacija je usporena.

"Načelnik općine Foča Zijad Kunovac obećao je da ćemo uraditi put prema Prijevoru. Nadamo se tome. To je sigurno najljepša destinacija u sklopu parka", istaknuo je Pavlović.

Razvoj zimskog turizma

Pored novih vila, restorana i puteva, NP Sutjeska bi iduće godine trebao dobiti i novu žičaru i skijalište koji će značajno unaprijediti zimski turizam u parku, koji je već godinama zapostavljen.

Zahvaljujući organizaciji SERDA, NP Sutjeska raspolaže i sa 30 novih brdskih bicikala koje ljubiteji prirode i biciklizma mogu koristiti za obilazak ovog bogatog područja.

"Svi gosti mogu iznajmiti bicikl i provozati se obilježenim biciklističkim stazama", dodao je Pavlović.

Ove godine, po drugi put, Američka ambasada u BiH odobrila je projekat multietnička škola koji se održava u NP Sutjeska za djecu iz okolnih općina u ovom dijelu BiH.

Jedan od najvećih ciljeva, kako kaže Pavlović, jeste privući goste i investitore iz inostranstva koji svake godine u sve većem broju obilaze park.

"Svi zdravi investitori su dobrodošli u NP Sutjeska. Imam stalno posjete stranih ulagača koji su zainteresirani za ulaganje u park. U budućnosti će se sigurno dešavati pozitivne stvari", zaključio je Pavlović u razgovoru za Klix.ba.

OK Fest i ove godine na Tjentištu

I ovog ljeta na Tjentištu u sklopu NP Sutjeska organiziran je muzički festival OK Fest koji će ugostiti brojne domaće i regionalne bendove na dvije bine. Svojim ciljem, programom i sadržajima OK Fest nastoji vratiti stari sjaj NP Sutjeska i postati jedan od značajnijih regionalnih festivalskih događaja. OK Fest održava se svake godine, a osim bogatog muzičkog programa ljubiteljima dobre zabave, avanture, druženja i prirode nudi rafting na Tari, posjetu prašumi Perućica, planinarsku šetnju Maglićem...