biznis
22

Nacionalni park Sutjeska - mrtvi kapital ili laboratorija u prirodi?

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Centar za životnu sredinu predstavio je publikaciju, kratki film i fotografije pod nazivom ''Nacionalni park Sutjeska mrtvi kapital ili laboratorija u prirodi'', koji predstavljaju rezultate naučnog istraživanja kanjona rijeka Sutjeska i Hrčavka, realizovanog ovog ljeta.

"Glavni cilj istraživanja je bio osigurati jaču argumentaciju koja bi potvrdila naše tvrdnje o važnosti očuvanja najstarijeg nacionalnog parka u BiH i potencijalnom uticaju izgradnje i rada ovih hidroelektrana na živi svijet", kazala je uime Centra za životnu sredinu Iva Miljević.

Iz tog centra naglašavaju da neće dozvoliti izgradnju hidroelektrana, ni pod kakvim uslovima.

Biljne i životinjske vrste tih rijeka, kažu, moraju ostati sačuvane, a ljudima koji žive na tom području treba omogućiti takvo razvijanje lokalne zajednice koje neće ugroziti jedinstvenu prirodu Parka.

U sklopu kampanje ''Bitka za Sutjesku'' Centar za životnu sredinu se četvrtu godinu bori protiv planirane izgradnje pet hidroelektrana na rijekama Sutjeska i Hrčavka koje bi imale znatan negativan uticaj na živi svijet, što je ovim istraživanjem i potvrđeno, istakli su u saopćenju.

Istraživanje su finansijski podržali švajcarska organizacija Pro Natura/ Friends of the Earth Switzerland i ETNAR projekt finansiran od Evropske unije.