{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Načelnici izmirskih općina žele poboljšati saradnju sa Sarajevom

F
11.3.2011. u 14:52
0
0
Načelnici izmirskih općina žele poboljšati saradnju sa Sarajevom
0
Načelnici izmirskih općina žele poboljšati saradnju sa Sarajevom
Počasni konzul Republike Turske u BiH Kemal Baysak s načelnicima izmirskih općina Karšijaka (Karşiyaka), Budža (Buca) i Bornova posjetili su u četvrtak Privrednu komoru Kantona Sarajevo da bi produbili prijateljske veze i unaprijedili zajedničku saradnju.
Predsjednik Komore Kemal Grebo se osvrnuo na dosadašnje napore koje je počasni konzul Baysak u poslijeratnom periodu učinio da bi pospješio poslovnu saradnju Bosne i Hercegovine i Turske.

S obzirom na to da su gosti istakli pozitivna iskustva dosadašnje saradnje u agroindustrijskom sektoru s određenim naučnim institucijama u Sarajevu, predsjednik Komore je iskoristio priliku te prezentirao ideju za podizanje voćnjaka autohtonog voća u vodozaštitnoj zoni na području općine Ilidža.

Eksperti u Komori su ocijenili da bi bilo višestruko korisno pokrenuti proizvodnju autohtonog voća, s obzirom na to da su u pitanju ogromne površine neiskorištenog zemljišta na kojem se ne smiju upotrebljavati hemijska sredstva za zaštitu, organska, a ni vještačka đubriva.

Jedan dio bi se mogao koristiti kao eksperimentalno područje za proučavanje i edukaciju đaka i studenata, a drugi u komercijalne svrhe, dok bi se neke vrste voća mogle zasaditi kao parkovske površine.

Istovremeno, očuvao bi se i nivo vode u izvorištima u vodozaštitnoj zoni.

Načelnik Općine Bornova Kamil Sindir je pokazao poseban interes za eventualnu saradnju sa sarajevskim ekspertima u vezi s provedbom takvog projekta.

Gostima iz Turske uručene su brošure o turističkim potencijalima Sarajeva i BiH, kao i brošure na turskom jeziku o mogućnostima ulaganja u Kanton Sarajevo, rečeno je Feni u Službi za informiranje PKKS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: