biznis
0

"Nabuko" ne može zamijeniti ruski gas

FENA
Projekt "Nabuko", koji predviđa izgradnju gasovoda od Prikaspijske regije u Tursku i dalje u Evropu, "nije lijek za sve nedaće" i ne može zamijeniti ruski gas, izjavio je u Washingtonu ambasador za pitanja energetske sigurnosti Češke, predsjedavajuće EU-a, Vaclav Bartuška.

"Nabuko je dobar dopunski izvor energenata, ali on ne može zamijeniti ruski gas", rekao je češki diplomat za agenciju Itar-Tass.

Vrijednost projekta "Nabuko", koji bi trebalo da zajednički realiziraju petrohemijski koncerni Austrije, Bugarske, Mađarske, Njemačke, Rumunije i Turske, procjenjuje se na 7,9 milijardi eura.

Projektom je predviđen transport do 30 milijardi kubnih metara gasa godišnje, što predstavlja i najveći problem, jer je tu količinu energenata praktično nemoguće osigurati, s obzirom na to da je gas iz Prikaspijske regije dugoročnim ugovorima već "raspoređen" na više godina unaprijed.

Zamjenik predsjednika borda direktora "Gazproma" Aleksandar Medvedev nedavno je izjavio da "Nabuko" za njegovu kompaniju nije konkurencija" jer su ruske isporuke gasa višestruko veće od kapaciteta tog cjevovoda, a potrebe Evrope za gasom mogu samo da rastu.

U januarskom gasnom sukobu Rusije i Ukrajine ambasador za pitanja energetske sigurnosti predsjedavajuće EU-om Češke iznio je uvjerenje da je u osnovi spora čisto finansijsko pitanje, a ne bilo kakvi geopolitički interesi.

"Ukoliko se situacija ponovi ovog proljeća, onda će to biti jedino zato što Kijev nije u stanju platiti isporučen ruski gas", rekao je Bartuška, dodavši da je u vrijeme januarske krize Češka od samog početka odbijala biti arbitar i okriviti jednu ili drugu zemlju.

"Moskva bi željela da EU u tom sporu stane na njenu stranu, a Ukrajina je sa svoje strane računala na ponavljanje situacije iz 2006. godine, kada joj je Unija pružila podršku. Nije se desilo ni jedno ni drugo, već je ovaj put spor nastao zbog novca i niko treći ne bi trebalo da se miješa", zaključio je češki ambasador.