biznis
0

Na Wall Streetu predah nakon dvomjesečnog rasta?

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Na Wall Streetu će ove sedmice biti vrlo neizvjesno, nakon što je prošle prekinut trend rasta cijena dionica koji je trajao gotovo dva mjeseca, a u središtu pozornosti ulagača bit će podaci koji bi mogli dati jasniju sliku u kakvom je stanju američko gospodarstvo.

Prošle je sedmice Dow Jones indeks pao 3,6 posto, na 8.268 bodova, dok je S&P 500 indeks potonuo 5 posto, na 882 boda. Nasdaq indeks izgubio je, pak, 3,4 posto, zaronivši na 1.680 bodova.

Time je, nakon devet sedmica, prekinut trend rasta Nasdaq indeksa, dok je S&P 500 indeks zabilježio najveći sedmični pad od početka marta.

"Tržište je od toga već pomalo iscrpljeno. Čini se da smo došli u fazu kada ćemo se morati nositi s negativnim podacima, kao što je bio prošlosedmični izvještaj o padu prodaje na malo. Pronalaženje dna više je proces uspona i padova nego nečije odluke da su se stvari promijenile, pa će sada kao sve biti u redu", kaže Jeff Morris, potpredsjednik u firmi Standard Life Investments.

U fokusu ulagača bit će izvješće o započetim gradnjama kuća i građevinskim dozvolama u SAD-u, koje će pokazati poboljšava li se situacija na tržištu nekretnina.

Analitičari, koje je anketirao Reuters, procjenjuju da je u travnju pokrenuta izgradnja 520.000 stambenih jedinica, što bi bio blagi rast u odnosu na mart, kada je broj započetih gradnji pao na samo 510.000 kuća, što je druga najniža razina gradnje od 1959. godine, od kada se vode ti podaci.

S nestrpljenjem se očekuju i podaci o broju zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle sedmice, kao i Fedov izvještaj o poslovnim uvjetima u središnjem dijelu SAD-a.

Sezona objave poslovnih rezultata je pri kraju, pa se ove sedmice očekuju izvještaji još samo nekoliko velikih kompanija, kao što su Hewllett-Packard i Home Depot.

Od 500 kompanija, čije su dionice uvrštene u S&P indeks, poslovne rezultate za proteklo tromjesečje dosad je objavilo 455 kompanija ili 91 posto. Pritom je 65 njih ostvarilo bolje rezultate nego što se očekivalo, 8 posto u skladu s očekivanjima, dok je 26 posto kompanija podbacilo.

"Sada smo na raskršću. Imamo tržište koje se zaletjelo i gospodarstvo koje baš i ne leti, pa se čini da je predah na tržištu logična posljedica", zaključuje John Schloegel, strateg u firmi Capital Cities Asset Management.