biznis
0

Na Wall Streetu blaži pad

FENA
Foto: AFP/DDP
Foto: AFP/DDP
Dionice na Wall Streetu u petak su zabilježile blaži pad, na kraju turbulentne sedmice koja je završila s dobitkom, a obilježile su je velike oscilacije u kretanju cijena, te rekordni uzlet u ponedjeljak i veliko potonuće dioničkih indeksa u srijedu.

Postojeći strah Wall Streeta od recesije ublažili su povećani prihodi Googlea i drugih firmi, te komentari najuspješnijeg i najbogatijeg ulagača u Americi Warrena Buffett, koji je u kolumni u The New York Timesu preporučio kupnju američkih dionica citirajući vlastitu devizu po kojoj "Treba biti gramzljiv kad su svi prestrašeni i strahovati kad su svi gramzljivi!".

Cijene obveznica su narasle, a dolar je dobio na vrijednosti u odnosu na druge value.

Kreditno tržište pokazalo je neke znakove ublažavanja uvjeta, a nekoliko ključnih kamatnih stopa za posudbe je palo, izvijestio je CNNMoney.

Indeks Dow Jones (INDU) pao je za 127 bodova ili 1.4 posto. Na početku trgovanja pao je za 261 bodova, a popodne je zabilježio i rast do 301 boda.

Indeks Standard & Poor's 500 (SPX) izgubio je 0.6 posto vrijednosti, a Nasdaq composite (COMP) 0.4 posto.

Računajući cijelu sedmicu, svi su indeksi završili u plusu. Pri tom su Dow Jones i S&P 500 rasli za 4.7 posto, a Nasdaq za 3.6 posto. Ukupno, raspoloženje na berzi čini se boljim nego prošle sedmice izuzev velikog pada u srijedu, ocijenio je glavni menadžer za ulaganja investicijske kuće Cozad Asset Management Ron Kiddoo .

"Mislim da nam je pomoglo što vlada nije izlazila s novim programima svaki dan, a ljudi su počeli prihvaćati da će se kreditno tržište s vremenom oporaviti", kazao je Kiddoo. On je dodao da labilnost tržišta odnosno 'volatilnost' jezikom brokera vjerojatno neće brzo iščeznuti.

Gradnja kuća u SAD-u u septembru je pala na najnižu razinu u 17 godina, na 817.000 u odnosu na 872.000 u augustu, izvijestila je vlada u petak.

U drugom gospodarskom izvještaju, indeks raspoloženja potrošača sveučilišta Michigan pao je na 57.5 u oktobru sa 70.3 u septembru. To je najveći pad u povijesti njegovog izračunavanja.

Sirova nafta, tipa U.S. light crude za isporuke u novembru rasla je za dva dolara na 71.85 dolara za barel na robnoj burzi u New Yorku - NYMEX.

Cijene benzina u SAD-u preko noći su pale za još 4.4 centa, na nacionalni prosjek od 3.04 dolara za galon (3.8 litara) odnosno 4.28 kuna za litru, saopćio je Američki autoklub AAA.

To je 30. dan zaredom da cijena benzina u SAD pada, a u mjesec dana ukupno je pala više od 81 centi za galon, prenijela je Hina.

Cijena zlata - COMEX gold za isporuke u decembru pala je za 16.80 dolara na 787.70 dolara za uncu. Na tržištu valuta dolar je rastao prema euru i jenu.