biznis
0

Na većini azijskih berzi dionice u padu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na većini azijskih berzi cijene dionica jutros su pale jer su ulagače uznemirili novi loši makroekonomski pokazatelji iz azijskih gospodarstava i razočaravajući poslovni rezultati kompanija, javljaju agencije.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks jutros je pao 1,5 posto, dok su u Hong Kongu oko 7.30 sati cijene dionica bile u minusu više od tri posto. Blagi rast zabilježen je u to vrijeme samo na kineskoj berzi, dok je južnokorejski Kospi indeks potonuo 1,6 posto.

Cijene dionica na berzama u Australiji, Singapuru i Indiji pale su oko jedan ili više posto, pa je oko 7.30 sati MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na gubitku 1,1 posto.

Loše raspoloženje ulagača posljedica je razočaravajućih poslovnih rezultata niza velikih japanskih kompanija, kao što su Honda, NEC i Hitachi.

Ulagače su zabrinuli i loši makroekonomski podaci. Tako je jutros objavljeno da je izvoz Južne Koreje, četvrtog po veličini azijskog gospodarstva, u januaru potonuo rekordnih 32,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To ukazuje na pad potražnje diljem svijeta, dok rekordni pad uvoza Južne Koreje za 32,1 posto ukazuje na pad domaće potrošnje, objašnjavaju analitičari, koji su očekivali pad izvoza, ali ne toliki.

Na valutnim tržištima euro je jutros oslabio. Njegova je cijena prema japanskoj valuti pala 0,8 posto, na 114,40 jena. U odnosu na američku valutu, kurs eura potonuo je na 1,2715 dolara, najnižu razinu u dva mjeseca.

Kurs američke valute prema japanskoj jutros je bio stabilan, pa se kretao oko 89,65 jena.