biznis
0

Na sjeveru Kosova gorivo najjeftinije u Evropi

FENA
Financial Times (FT) u ponedjeljak ocjenjuje kako će podrška Srbije misiji Euleksa na Kosovu biti presudna u nastojanjima da se uspostavi čvršća kontrola granica i spriječi sve rašireniji šverc goriva.

Naime, piše FT, 1200 kvadratnih kilometara teritorije na sjeveru Kosova pod srpskom kontrolom je mjesto na kome se, zbog nepostojanja graničnih kontrola, može kupiti najjeftinije gorivo u Evropi po cijeni od svega pola eura po litru.

Zahvaljujući tome, sjever Kosova postao je pravi magnet za kupce - kako iz Srbije, tako i za kosovske Albance, koji se ne libe da sa svojim KS tablicama pređu most na Ibru i za pola cijene napune rezervoare automobila.

Cisterne iz Srbije dovoze gorivo na sjever Kosova bez plaćanja poreza i carina bilo kojoj od vlada, i istaču ga na ilegalnim pumpama na kojima, piše FT, vlada bezakonje, a državne kase na obje strane "olakšane" su za nekoliko milona eura svakog mjeseca.

Šef Euleksa Iv de Kermabon, navodi FT, nagovijestio je da bi u svjetlu situacije sa švercom goriva na sjeveru Kosova Srbija bila ta koja bi najviše profitirala od jasnog dogovora o uspostavljanju funkcionalnih graničnih prijelaza, pošto su postojeći punktovi od posljednih sukoba Srba sa UN policijom - već pola godine - bez ikakve kontrole.