Šansa za nezaposlene
39

Na Sajmu za zapošljavanje u Tuzli poslodavci nude hiljadu radnih mjesta

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U organizaciji Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona (TK) danas je u SKPC Mejdan u Tuzli otvoren Sajam za zapošljavanje. Kroz ovaj sajam nezaposlenim osobama se predstavlja više od 50 poslodavaca s kreiranih više od hiljadu radnih mjesta.

Sajam se održava u cilju stvaranja uslova za direktan kontakt nezaposlenih osoba i poslodavaca, koji se na ovakav način mogu međusobno upoznati, razgovarati, ali i razmijeniti podatke u svrhu selekcije i zapošljavanja najboljih kandidata.

"Sajam za zapošljavanje je jedna od većih aktivnosti naše službe u 2017. godini. Ovo je važno za naše poslodavce i nezaposlene osobe. U suštini, ovdje se nude radna mjesta iz građevinske i mašinske operative, a jedan dio je namijenjen za pravnike i ekonomiste koje traže poslodavci iz realnog sektora, što je dobra poruka nama i vladama na federalnom i kantonalnom nivou", kazao je direktor Službe za zapošljavanje TK Senad Muhamedbegović.

Prema posljednjim podacima, zaključno sa 13. aprilom ove godine, u evidenciji Službe za zapošljavanje TK nalazi se 88.000 nezaposlenih osoba.

"Broj zaposlenih se povećava, a mi trenutno imamo blizu 96.500 zaposlenih na području TK. Najviše je potrebno mašinskih i građevinskih inžinjera, magistara farmacije, inžinjera elektrotehnike i informatike, kao i tesara, zidara i molera", dodao je Muhamedbegović.

Ekonomistica Anela Karamuratović je na evidenciji Službe za zapošljavanje TK već dvije godine, a zaposlenje aktivno traži već šest mjeseci.

Radni angažman u svojoj struci do danas nije dobila, a priliku za zaposlenje nada se da će dobiti kroz ovaj sajam.

"Završila sam Ekonomski fakultet u Tuzli, a trenutno sam na postdiplomskom studiju na istom fakultetu. Nadam se da ću ubrzo dobiti zaposlenje u svojoj struci, odnosno da radim u računovodstvu ili eventualno u segmentu komercijalnih poslova", kaže nam ova 27-godišnjakinja.

Osim za tražioce zaposlenja, sajam je jedinstvena prilika i za poslodavce koji imaju priliku prikupiti motivaciona pisma i biografije od kojih će moći formirati svoju bazu podataka.

"Poslodavci u TK sasvim sigurno imaju potrebnu za angažovanjem značajnog broja radne snage, ali svjedoci smo da postoji neusklađenost sistema obrazovanja, odnosno raspoloživog kadra, i potreba privrede. U budućem vremenu potrebno je da poslodavci i predstavnici obrazovnih ustanova sjednu i pronađu način kako će se školovati kadar za potrebe privrede, odnosno da nam stanje na tržištu rada ne bude na mjestu na kojem se sad nalazi", poručio je Ramiz Karić, predsjednik Upravnog odbora Grupacije poslodavaca TK koja djeluje pri Udruženju poslodavaca FBiH.

Ministar industrije, energetke i rudarstva TK Srđan Mićanović kaže da svi moraju biti aktivni u traženju svojih poslova.

"Svi znamo da posao nećemo pronaći u svom domu, već se moramo afirmativno nametati svim poslodavcima da bismo možda našli i bolji posao. Ovdje će danas biti možda i ljudi koji su zaposleni, ali traže bolje uslove rada, platu... Svi tražimo posao na mnogo načina, a ovo što danas vidimo je iskorak i još jedna mogućnost da osim kroz posjetu Službi za zapošljavanje TK imamo sajam koji će interaktivno dati dodatnu snagu i potrebu za novo radno mjesto", naglasio je Mićanović.

Služba za zapošljavanje TK Sajam za zapošljavanje realizira uz podršku Federalnog zavoda za zapošljavanje i Vlade Švicarske, a u okviru Projekta zapošljavanja mladih – YEP.