Centar Skenderija
0

Na sajmu "Gradnja i obnova" 150 izlagača iz 17 država

FENA
Sa prošlogodišnjeg sajma
Sa prošlogodišnjeg sajma
Međunarodni sajam "Gradnja i obnova '09", koji će u organizaciji Sarajevskog sajma biti održan u Centru Skenderija od 19. do 22. maja, okupit će oko 150 izlagača i suizlagača iz 17 država, a kompanije iz Slovenije, Hrvatske i Turske predstavit će kolektivno na tzv. nacionalnim paviljonima.

Sajamska površina iznosit će 10.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog prostora i bit će postavljeno oko 100 štandova.

Kako je istaknuo danas na konferenciji za novinare direktor Centra Skenderija Suad Džindo, sajam "Gradnja i obnova" jedna je od najznačajnih privrednih manifestacija u regionu kojom se prezentiraju noviteti u svijetu građevinarstva i arhitekture, ali, ipak, ove godine se održava u nešto manjem kapacitetu zbog, kako je kazao, ekonomske krize koja je zahvatila sve oblasti industrije.

Sajam "Gradnja i obnova '09." objedinjuje sljedeće sajmove: 34. međunarodni sajam plastike i gume - PLAGRAM, 31. međunarodni sajam građevinarstva i prateće građevinske industrije, 19. međunarodni sajam zanatstva, alata i alatnih strojeva, 13. međunarodni sajam grijanja, hlađenja, klimatizacije i sanitarija - INTERKLIMA, 8. međunarodni sajam instalacija, rasvjete, elektrotehnike i industrijske elektronike - INSTAL , 4. međunarodni sajam komunalne opreme i opreme za zaštitu okoline te 2. međunarodni sajam privrednih vozila, saobraćaja, logistike i prateće industrije.

Ove godine, u sklopu sajma "Gradnja i obnova" bit će organiziran i 1. sarajevski sajam nekretnina, investicija i razvoja.

Cilj tog sajma je prezentacija investicionih razvojnih projekata u stanogradnji i privredi, ponude nekretnina u BiH te prezentacija mogućih paketa osiguranja imovine.

Eldin Husarić iz Sarajevskog sajma kazao je da će u sklopu sajamske manifestacije 20. maja biti održan i bilateralni susret privrednika BiH i Slovenije, u organizaciji Centra Skenderija, Vanjskotrgovinske komore BiH i Obrtno podjetniške zbornice Slovenije, kao i još neke popratne manifestacije.

Za posjetitelje ulaz na sajamsku manifestaciju košta dvije KM, dok su organizirane i najavljene posjete besplatne.

U trinaest godina na sajmu "Gradnja i obnova" izlagalo je više od 9.000 izlagača, a prošlogodišnja manifestacija je okupila oko 500 izlagača i suizlagača iz cijelog svijeta.