|

Na redu Portugal, neka se pripremi Belgija

Na redu Portugal, neka se pripremi Belgija
0
F
FENA
11.1.2011. u 11:02
0
komentara
0

dijeljenja
Na redu Portugal, neka se pripremi Belgija Foto: Reuters
Evropska središnja banka (ECB) u ponedjeljak je kupovinom portugalskih državnih obveznica nastojala smiriti ulagače, ali nije uspjela uvjeriti ekonomske analitičare da ta zemlja može izbjeći potrebu da zatraži pomoć EU-a i MMF-a kako bi se spasila stečaja, piše u utorak Financial Times.
U međuvremenu se na meti nervoznih investitora našla i Belgija, čiji je javni dug u odnosu na bruto domaći proizvod zabrinjavajuće visok. Sluteći opasnost, belgijski kralj je zatražio od vršitelja dužnosti premijera da pripremi štedljiviji proračun za 2011. godinu od onog koji je dogovoren s Evropskom unijom.

Istodobno, bilježi Financial Times, vrijednost eura u odnosu na dolar pala je na najnižu razinu u protekla četiri mjeseca, a glavni direktor Deutsche banke Josef Ackerman pozvao je vlade članica eurozone da ovu krizu iskoriste kao priliku za tješnju ekonomsku integraciju.

Najutjecajniji njemački bankar smatra kako je došlo vrijeme da se produbi gospodarska i valutna unija, ali napominje da je za to potrebna jaka politička volja, navodi Financial Times.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.