Financial Times
0

Na pomolu nova gasna kriza?

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Prije samo nekoliko mjeseci činilo se da su između Rusije i Ukrajine riješeni višegodišnji problemi u vezi sa gasom, ali kako se približava zima, ponovo na vidjelo izbijaju faktori zbog kojih je od 2006. godine dva puta došlo do prekida isporuka ovog energenta Kijevu.

Britanski dnevnik "Financial Times" podsjeća da su među tim problemima - novi ukrajinski zahtjevi da Rusija ponovo smanji cijenu gasa, želja Moskve da preuzme kontrolu nad ukrajinskim gasovodom, kojim se plin izvozi na Zapad i povratak na scenu kompanije "Rusukrenergo", koja je prošle godine izgubila unosnu ulogu posrednika izmešu ruskog energetskog giganta "Gazproma" i Ukrajine.

List prenosi izjavu predstavnika "Gazproma" Sergeja Kuprijanova, koji je rekao da ne vidi razlog za novu gasnu kriza, ali primjećuje i da je Ukrajina tokom prošlog mjeseca iznenadila sve kad je objavila da će tražiti novo sniženje cijena.  

"Sa svoje strane, ruski premijer Vladimir Putin je nagovijestio da bi bilo moguće sniziti cijene, ali samo u okviru šire ekonomske reintegracije," piše "Financial Times".