biznis
0

Na Mostarskom sajmu i Međunarodni dani turizma 2013.

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
U sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva, koji se u Mostaru održava od 9. do 13. aprila ove godine, petu godinu zaredom održat će se i manifestacija "Međunarodni dani turizma - Mostar 2013.".

Ovogodišnji partneri su Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Republika Hrvatska, a tokom pet dana trajanja ove najvažnije sajamske manifestacije u Bosni i Hercegovini ali i regiji, biti će predstavljeni turistički potencijali koji će biti glavni aduti za nadolazeću sezonu, kao i bogata domaća i regionalna vinarska proizvodnja.

U sklopu Međunarodnih dana turizma u Mostaru, u srijedu će bit će dodijeljene nagrade najboljim vinima, čiji su uzorci ocjenjivani po metodi 100 pozitivnih bodova, a koje je 11. i 12. marta 2013. izvršilo međunarodna stručna komisija, sastavljena od vrsnih enologa predvođena prof. dr. Bernardom Kozinom.

Tako su ocjenjene najbolje sorte, kojima će se dodijeliti priznanja i nagrade, od najznačajnijih velikih zlatnih medalja, do počasnih priznanja, a čija imena će biti obznanjena na svečanoj dodjeli u srijedu, na glavnoj pozornici Mostarskoga sajma.

"Raduje me to što će pod okriljem Sajma, međunarodni stručnjaci ocijeniti najbolja vina izlagača, a koja će biti prezentirana na 11. dodjeli nagrada najuspješnijim vinarima. Također, raduje me i manifestacija 'Međunarodni dani gastronomije' gdje će se u prisustvu relevantnih institucija i djelatnika turizma promovirati turistička ponuda i potencijali regije, sve u cilju poslovnog umrežavanja", kazala je Federalna ministrica okoliša i turizma, Branka Đurić.

Dodala je kako je sajamska manifestacija Dani turizma, ključno mjesto susreta za turistički sektor i prilika da se uhvati korak s kolegama i klijentima.