Okončani radovi
106

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo završeno uklanjanje zgrade starog Terminala A

Piše: E. S. H.
Završeno rušenje
U sklopu priprema za realizaciju projekta proširenja Terminala B na Međunarodnom aerodromu Sarajevo završeno je rušenje starog Terminala A, a svi radovi su okončani i prije kraja godine, kako je i ranije najavljeno.

"U skladu s najboljom svjetskom poslovnom praksom, izvođač radova izvršio je selektiranje svog otpada te je više od 50 tona metalnog otpada, uglavnom željeza i alumnija, prodato", kazala nam je Sanja Bagarić-Arnaut iz Službe za odnose s javnošću Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Sva oprema iz kuhinje i restorana, koji su ranije bili smješteni u starom Terminalu A, preneseni su u privremeni montažni prostor koji je namijenjen za restoran te koji je od jučer počeo raditi.

Montažni objekt je postavljen na službenom dijelu parking prostora, a restoran je na raspolaganju zaposlenicima aerodroma, carine, Granične policije i brojnih drugih službi te putnicima i drugim posjetiteljima.

"Zgrada starog Terminala A otvorena je 2. juna 1969. godine. Stari Terminal A se odavno nije koristio za prvobitnu namjenu, a nalazio se pokraj obnovljenog Terminala B, čije je proširenje planirano na prostoru koji je postao raspoloživ rušenjem starog Terminala A", podsjetila je Bagarić-Arnaut.

Stari Terminal A korišten je za komercijalni promet od 1969. godine do početka rata 1992. godine. Nakon izgradnje Terminala B, koristio se kao kancelarijski prostor za osoblje aerodroma, a u njemu je bio smješten i restoran za posjetitelje.

Rušenju su prethodili brojni pripremni radovi u periodu od nekoliko mjeseci, uključujući postavljanje i opremanje dva montažna objekta sa svom pratećom infrastrukturom za potrebe radnika i navedenog restorana.

U sklopu tih radova obavljeno je i preseljenje blizu 120 zaposlenika iz Operativnog centra, službe ugostiteljstva i drugih službi na različite lokacije.