Prezentacija u Sarajevu
92

Na jedno jaje iz uvoza, bh. firme izvezu osam jaja

FENA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sektor peradarstva u 2019. godini ostvario je izvoz vrijedan 48 miliona KM, dok je uvoz iznosio 39 miliona KM, te je ovaj sektor zabilježio suficit od devet miliona KM - pokazuju analize Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) i Sweden/USAID FARMA II projekta.

Na prezentaciji vanjskotrgovinske razmjene za ovaj sektor, koja je danas održana u VTK BiH, naglašeno je da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 123 posto.

"Tako su bh. izvoznici uspjeli povećati izvoz u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru za ukupnih 5,7 miliona KM, ali je ova godina zbog prestanka izvoza na Kosovo u konačnici ipak rezultirala padom izvoza od 12 posto (6,5 miliona KM), uz gotovo nepromijenjen uvoz", kazao je zamjenik šefa projekta USAID/Sweden FARMA II Feđa Begović.

U strukturi izvoza nastavljaju dominirati prerađevine od mesa peradi sa 66 posto vrijednosti ukupnog izvoza (gotovo 32 miliona KM), nakon čega slijedi izvoz mesa peradi sa 10 miliona KM, jaja 4,7 miliona KM i žive peradi 1,4 milion KM. Kada je riječ o uvozu, najviše uvozimo meso peradi (52 posto uvoza), zatim prerađevine od mesa peradi (20 posto), živu perad (15 posto) i jaja (šest posto).

Begović je istakao da je porastao izvoz jaja, koji sada iznosi 4,7 miliona KM, odnosno da na jedno jaje iz uvoza bh. firme izvezu osam jaja, što govori da su bh. izvoznici spremni za jači nastup na EU tržištu.

Sekretar Asocijacije za prehrambenu industriju VTK BiH Tijana Muhamedagić je podsjetila da su prošle godine nakon odobrenja iz Brisela za izvoz peradi iz BiH, realizovane i prve izvozne pošiljke na tržište Evropske unije. Prvi izvoz ostvaren je u Njemačku, ali najbolji rezultat je ostvaren na tržištu susjedne Hrvatske, gdje je vrijednost izvoza za svega nekoliko mjeseci prešla 600.000 KM.

Direktor izvoza u Akovi Nedžad Biberović je kazao da je ova kompanija spremna za tržište EU, te su ovih dana izvezli prve količine u Švedsku.