biznis
0

Na godišnjem natjecanju Svjetske banke nagrađena tri projekta iz BiH

FENA
Tri projekta iz Bosne i Hercegovine su nagrađena za izvanredne rezultate i učinak na prvom godišnjem natjecanju Svjetske banke o temi “Poboljšanje života ljudi u regiji Evropa i centralna Azija”.

Nagrađeni projekti su: Projekt obnove kulturne baštine koji je pomogao obnovu Starog mosta i starog grada u Mostaru; Projekt lokalnih inicijativa (mikrofinancije) koji je omogućio pristup financijskim uslugama za klijente s niskim prihodima i mikropoduzetnike kako bi pokrenuli i razvili svoje poslovanje; i Projekt upravljanja čvrstim otpadom koji financira uspostavu šest regionalnih deponija u Bosni i Hercegovini te u okviru kojeg je do sada očišćeno i uklonjeno 145 divljih odlagališta smeća.

Sva tri projekta su dizajnirana i provedena u partnerstvu između vlasti u BiH i Svjetske banke.

“Čestitam našim partnerima u Bosni i Hercegovini za uspješan dizajn i provođenje ova tri projekta” izjavio je Shigeo Katsu, potpredsjednik Svjetske banke za region Evropa i centralna Azija.

U okviru ovog natjecanja Svjetske banke dodijeljeno je 19 nagrada za 22 projektne aktivnosti širom Evrope i centralne Azije, a izbor je vršio žiri Svjetske banke.

Pobjednički projekti se ističu svojim rezultatima i stvarnim učinkom i predanošću za praćenje i evaluaciju rezultata. Ovi projekti dokazuju vrijednost inovativnosti, dobrog provođenja i održivosti.