Sarajevo
0

Na Drveniji uz trolejbusku stanicu uskoro počinje izgradnja zgrade s javnim toaletom

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Pored trolejbuske stanice na Drveniji u Sarajevu zagrađen je prostor na kojem će uskoro početi izgradnja poslovne zgrade sa javnim toaletom.

Fotoreporter portala Klix.ba nedavno je obišao lokaciju i zabilježio zagrađeni prostor, ali i trotoar, kojim su se nekad pješaci kretali ili čekali autobus. Sada su primorani da pješače cestom kojom prolaze autobusi, mini-busevi i automobili što se može vidjeti u galeriji fotografija.

Iz Općine Centar za Klix.ba je rečeno kako se 29. aprila 2019. godine firma "Max Media Društvo za trgovinu i usluge" d.o.o. Sarajevo, zastupana po Advokatskom društvu "Leges" d.o.o. Sarajevo, obratila Službi za urbanizam i zaštitu okoliša Općine Centar Sarajevo zahtjevom za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju poslovnog objekta sa javnim toaletom u Ulici Hamdije Kreševljakovića u Sarajevu.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Dalje se navodi da je rješenjem općinskog načelnika putem Službe za urbanizam i zaštitu okoliša Općine Centar Sarajevo, firma Max Media izdata urbanistička saglasnost za izgradnju poslovnog objekta sa javnim toaletom.

Spratnost predmetnog objekta je podrum + prizemlje + 3 sprata.

Provedenim postupkom, pregledom zahtjeva i dokumentacije priložene uz zahtjev, te naknadno dostavljene dokumentacije, konstatovano je:

"Rješenje je doneseno po provedenom upravnom postupku, a cijeneći pozitivan Izvještaj urbaniste (na osnovu detaljne planske dokumentacije, odnosno činjenice da je Općinsko vijeće Centar Sarajevo na sjednici održanoj 25.04.2019. godine, donijelo Odluku o usvajanju Izmjena i dopuna Regulacionog plana 'Čobanija'), izradu lokacije vještaka geodetske struke, kao i činjenicu da u spisu postoji sva potrebna dokumentacija, te da su neposredni susjedi na zakonom propisan način uključeni u postupak", saopćeno je iz općine.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

U oktobru prošle godine firma Max Media se obratila Službi za urbanizam i zaštitu okoliša Općine Centar Sarajevo zahtjevom za izdavanje odobrenja za građenje za izvođenje radova na izgradnji poslovnog objekta sa javnim toaletom na navedenoj lokaciji.

"Rješenjem općinskog načelnika putem Službe za urbanizam i zaštitu okoliša Općine Centar Sarajevo, od 8. decembra 2020. godine, izdato je odobrenje za građenje za izgradnju poslovnog objekta sa javnim toaletom.

"Provedenim postupkom, pregledom zahtjeva i dokumentacije priložene uz zahtjev, te naknadno dostavljene dokumentacije, konstatovano je kako je zahtjev za izdavanje odobrenja za građenje i za izvođenje radova blagovremeno podnesen te da se uz zahtjev, te naknadno u postupku upravnog rješavanja, dostavljena sva dokumentacija propisana o prostornom uređenju Kantona Sarajevo (Glavni projekat, dokaz o pravu građenja, komunalne saglasnosti, plaćene naknade za rentu i uređenje gradskog građevinskog zemljišta i dr.)", kazali su nam iz Općine Centar te naveli da je uredno priložena sva potrebna dokumentacija i saglasnosti.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Istakli su da je 5. novembra 2020. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika dostavila Informaciju o donesenim Odlukama na 40. Sjednici od 03.11.2020. godine sa grafičkim prikazom, kojom obavještava da je dana 03.11.2020. godine donesena Odluka kojim se Historijski urbani pejzaž Sarajevo proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

"Da je cijeneći činjenicu da se predmetna lokacija nalazi u obuhvatu Historijskog urbanog pejzaža Sarajevo, te upute navedene u Odluci ovaj organ predmetni zahtjev sa kompletnim spisom dostavio Federalnom ministarstvu prostornog uređenja na nadležno rješavanje, a da je to ministarstvo dana 26.11.2020. godine, spis vratilo na nadležno rješavanje ovom organu uz obrazloženje da je dostava predmeta preuranjena, odnosno da Odluka kojom se Historijski urbani pejzaž Sarajevo proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine nije stupila na snagu.

Dalje se kaže da se na dopis ovog organa od 1.12.2020. godine o nadležnosti, odnosno o mogućnosti nastavka vođenja već pokrenutih postupaka po ranije podnesenim zahtjevima, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika dopisom od 04.12.2020. godine izjasnila u smislu da s obzirom na stepen u kojem se postupak izdavanja dozvola nalazi, kao i činjenicu da se radi o interpolaciji objekta, isti treba biti završen od strane organa koji je vodio aktivnosti svih potrebnih dozvola.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Po navedenom Komisija je dala upute da u postupak mora biti uključen Kantonalni Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Sarajevo. Kantonalni Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Sarajevo dao mišljenje kako Odluka o proglašenju Historijski urbani pejzaž Sarajevo nacionalnim spomenikom BiH nije objavljena u Službenom glasniku BiH, a samim tim nema pravno dejstvo, tako da se vođenje UPI predmeta koji su u toku provode prema odredbama Zakona o prostornom uređenju KS. Shodno naprijed navedenom, odnosno činjenici da Odluka nije stupila na snagu, a da su bili ispunjeni uslovi za izdavanje odobrenja za građenje, prije izdavanja rješenja, od strane Investitora je poštujući preporuke Komisije pribavljena ovjerena izjava kojom su se obavezali da će po stupanju na snagu Odluke, Službi za urbanizam i zaštitu okoliša podnijeti zahtjev za izmjenu rješenja", dodali su.

Na kraju, odobrenje za građenje doneseno je dana 8. decembra 2020. godine.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Konstatovano je da se po stupanju na snagu Odluke Komisije za očuvanje nacionalnog spomenika o proglašenju Historijskog urbanog pejzaža Sarajeva nacionalnim spomeniko, investitor Max Media obratila ovoj Službi zahtjevom izmjenu rješenja, od 8.12.2020. godine - odobrenje za građenje, u pogledu redizajna fasade poslovnog objekta sa javnim toaletom u ulici Hamdije Kreševljakovića u Sarajevu.

Na kraju je navedeno da je nadležna općinska Služba 8. marta 2021. godine, zahtjev proslijedila Kantonalnom Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Sarajevo na stručno mišljenje, te je postupak u toku.