biznis
0

Na današnjem nastavku sjednice USK-a nije se raspravljalo o Agrokomercu

FENA
Na danas održanom nastavku, krajem jula prekinute sjednice Skupštine USK-a, poslanici su trebali raspravljati o stanju u velikokladuškom Agrokomercu, nakon odluke Vlade F BiH da ovo poduzeće ponovo vrati pod ingerenciju kantonalnih vlasti.

Međutim, predlagač Kantonalno ministarstvo privrede povuklo je materijal sa dnevnog reda, obrazlažući to čekanjem odgovora resornog federalnog ministarstva na svoj dopis, kojim se traži rješavanje brojnih nedoumica vezanih za upravljačku strukturu Agrokomerca.

"Dopisom, između ostalog, tražimo da resorno federalno ministarstvo, odnosno Vlada F BiH riješi pitanje aktuelnog Nadzornog odbora, kako bi Vlada USK-a sa potpuno čistim stanjem u ovoj oblasti preuzela ingerencije nad Agrokomercom", kazao je ministar privrede USK-a Mehmed Ćenanović dodajući da tek poslije odgovora Federalne vlade, skupštinska rasprava o stanju u Agrokomercu ima na težini.

On je dodao da su prema završnom računu za prošlu godinu, obaveze Agrokomerca bile oko 104 miliona KM, upozorivši menadžment poduzeća da se njegove dnevne obaveze kreću od 150.000 do 200.000 KM.

Nastavak skupštinskog zasjedanja, iako je skinuta sa dnevnog reda informacija o Agrokomercu, protekao je većim dijelom raspravom upravo o ovom poduzeću, ali i drugim, koji su bili predmet privatizacije, a danas se nalaze u izuzetno teškom položaju i problem su cijelog kantona.

Izvještaj o radu Agencije za privatizaciju USK-a za prošlu i njen program rada za tekuću godinu, bili su tek povod da se o privatizaciji govori u globalu, sa svim njenim posljedicama, nepravilnostima i nepravdama.