biznis
0

Mujezinović podržao organske proizvođače

FENA
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović primio je danas delagaciju Saveza udruženja organskih proizvođača u FBiH koju je predvodio predsjednik Sejad Herceg.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i predstavnici federalnih ministarstava poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i okoliša i turizma, razgovaralo se o trenutnoj situaciji na polju organske proizvodnje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Premijer Mujezinović je istaknuo da Prijedlog zakona o organskoj proizvodnji, koji je trenutno u parlamentarnoj proceduri, ima opću podršku i da je usklađen sa evropskom praksom, a da u Nacrtu zakona o poticajima postoji lista obaveznih poticaja za organske proizvode.

  • Naša podrška vama je nesporna, istaknuo je premijer Mujezinović.

Delegacija je zahvalila na dosadašnjoj pomoći koju je Vlada FBiH pružila organskim proizvođačima te je istaknuta potreba da se taj vid proizvodnje unaprijedi i učini samoodrživim.

U tom kontekstu, obostrano je konstatirano, kako je neophodno nastaviti sa poticajima tom vidu proizvodnje i omogućiti certifikaciju organskih proizvoda bez monopola certifikacijskih kuća.

Istaknuta je i potreba da Vlada pruži pomoć u registraciji takvih proizvoda, kao i da kroz izmjenu postojeće legislative olakša pristup organskih proizvoda velikim tržnim centrima.

Također, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva obavezalo se da u saradnji sa Savezom osmisli program brendiranja bh.organskih proizvoda te da se u okviru tog ministarstva oformi odjel za organsku poljoprivredu.