22. i 23. maja
2

Muhammad Jusuf Kalla, dopredsjednik Indonezije dolazi na Sarajevo Business Forum 2017

Klix.ba
Muhammad Jusuf Kalla
Muhammad Jusuf Kalla
Muhammad Jusuf Kalla, dopredsjednik Indonezije potvrdio je dolazak na Sarajevo Business Forum 2017, vodeću investicijsku konferenciju u Jugoistočnoj Evropi koja će se 22. i 23. maja održati u glavnom gradu BiH.

Očekuje se da će u pratnji indonežanskog zamjenika predsjednika stići i brojna privredna delegacija.

Sa 252 miliona, Indonezija je četvrta država svijeta po broju stanovnika i jedno od najvećih tržišta, nakon Kine, Indije i Sjedinjenih Američkih Država. Indonežanska ekonomija bilježi stalni rast i trenutno se nalazi među 20 najrazvijenijih ekonomija svijeta. Godišnji rast GDP-a iznosi 5,5 posto, a analitičari predviđaju da će se trend rasta nastaviti.

Indonežanski privrednici zainteresirani su za uvoz poljoprivrednih proizvoda, naročito organske hrane - mesa i mliječnih proizvoda, te za tekstilnu i drvnu industriju.

Iako se Indonezija sa svojih 17.508 otoka svrstava u top tri turističke destinacije u svijetu, građanima ove zemlje, BiH i region su veoma atraktivna mjesta za dolazak na godišnji odmor, te postoji veliki interes za saradnju na polju turizma.

Ovogodišnji Sarajevo Business Forum u fokusu ima cijeli region promovirajući viziju regije kao evropskog centra za proizvodnju zdrave hrane, proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, i atraktivne turističke i investicijske destinacije. Tokom trajanja konferencije, kao i prethodnih godina, zainteresirani privrednici imaju mogućnost održati direktne sastanke sa investitorima koje će organizirati BBI banka, a predviđeno je i da strani investitori posjete proizvodne pogone domaćih proizvođača.

Pokrovitelj Sarajevo Business Foruma 2017. je tročlano Predsjedništvo BiH, uz podršku Vijeća ministara i Ministarstva vanjskih poslova BiH, kao i privrednih komora i domaćih i stranih kompanija.